Hur du hittar drömjobbet

Att hitta meningsfullhet i det vi jobbar med är bland det viktigaste man kan göra. Vi tillbringar stor del av vårt liv på jobbet och det är ofta där det går att använda sina styrkor på ett bra sätt. Det finns en del olika möjligheter att skapa meningsfullhet i arbetet; här ska vi titta på ett av dem, syftesdiagrammet. Syftesdiagrammet, “Drömjobbet”, utgår från de fyra cirklar som under ett par år spridits som “ikigai”.

Modellen är enkel, tydlig och tilltalande; vem skulle inte vilja hitta det jobbet? Det är absolut en användbar modell som förtjänar en hel del reflektion. Det är en bra startpunkt för att fundera på, och kanske planera, sin karriär. Men det finns några fallgropar att undvika.

Att hitta drömjobbet

Att hitta sitt drömjobb kan vara en utmaning. Det är inte kanske inte så konstigt heller, det är svårt att veta vad som fungerar om vi inte provar det under en tid. Dessutom förändras saker och ting med tiden, vissa saker blir mindre intressanta, andra saker blir viktigare. Hur gärna man vill lista ut “rätt svar” från början, handlar det mycket om att pröva sig fram och utvärdera allt eftersom.

Drömjobbsdiagrammet

Det finns lite olika sätt att skapa meningsfullhet i sitt arbete. Vi kommer här att utgå från ett perspektiv, “drömjobbsdiagrammet”, som handlar om det egna syftet i arbetslivet. Diagrammet har under ett par år blivit känt som “ikigai” eller “ikigaiblomman”, men har en ganska lös koppling till vad ikigai egentligen är.

Drömjobbsdiagrammet består av fyra perspektiv:

 • Vad du älskar
 • Vad du är bra på
 • Vad världen behöver
 • Vad du kan få betalt för

Det är i skärningspunkten av dessa fyra perspektiv som man enligt modellen kan hitta drömjobbet. När man får betalt för att göra det man älskar, på ett sätt man är bra på för att kunna göra världen till en bättre plats. Vilket också är ett jobb som känns viktigt och meningsfullt.

Vad du älskar

Den här cirkeln är driven av det som motiverar dig och som känns viktigt. Det handlar om vad du tycker är kul att syssla med om dagarna. När det finns ett inre driv och tillfredsställelse, man hade kunnat göra det ändå, utan att få betalt för det. Det kan också handla om det som är så intressant att du hamnar i “flow”, utmanande uppgifter där du blir så fokuserad på det du gör att du glömmer bort tiden.

Frågor att ställa sig:

 • Vad tycker jag är viktigt/utmanande/roligt att göra?
 • Vad älskade jag att göra som barn?
 • Händer det att jag glömmer bort tiden när jag gör något?

Vad du är bra på

Cirkeln fokuserar på vad du är duktig på, det du kan prestera med kvalitet. Det bygger på dina starka sidor, kanske något du brukar få beröm för. Det kan vara något som du gör bättre än många andra. Eller något som du tycker är enkelt, men som andra tycker är svårt.

Frågor att ställa sig:

 • Vad är mina styrkor?
 • Finns det något jag gör bättre än många andra?
 • Finns det något område där andra frågar mig om råd?

Vad världen behöver

Frågeställningen fokuserar på vad samhället eller världen behöver. Det kan handla om stora eller små saker och utgår från det som känns viktigt. Fokus kan vara allt från hur man kan göra livet bättre för de som står en närmast till stora saker, vad man önskar förändra på global nivå. Kopplingen till andra människor är tydlig här, att göra något för andra.

Frågor att ställa sig:

 • Hur kan jag förbättra livet för andra?
 • Vad för något (viktigt) vill jag förändra i samhället?
 • Hur kan jag göra skillnad?

Vad du kan få betalt för

Vad är det för typ av arbete eller tjänst som någon skulle vara villig att betala för? För de allra flesta av oss är detta knäckfrågan när det gäller just arbete. Att hitta det perspektiv på de övriga frågorna så att man kan få betalt för att arbeta med det man älskar, det man är bra på och det som känns meningsfullt – vad världen behöver.

Frågor att ställa sig:

 • Finns det någon som jobbar med detta idag?
 • För vem skulle det vara av sådan nytta att det skulle vara värt pengar?
 • Vad skulle krävas för att någon skulle vilja betala för det?

Använd modellen – men med ett kritiskt öga

Modellen är enkel, tydlig och tilltalande; vem skulle inte vilja hitta det jobbet? Det är absolut en användbar modell som förtjänar en hel del reflektion. Det är en bra startpunkt för att fundera på, och kanske planera, sin karriär. Men det finns några fallgropar att undvika.

Att utgå från sin passion skapar vissa risker

Även om det självklart är lockande att jobba med det man älskar finns det vissa risker med det också. Det är lätt att helt utgå från sin passion. Men det kan vara svårt att behålla entusiasmen för en passion i motgångar, då känns det ju inte så kul längre. Det man är passionerad inför har också en tendens att förändras över tid.

Forskning har dessutom visat att när man får betalt för det man gillar att göra kan motivationen skifta. I detta fall från att man gör det för glädjen att göra det till att göra det för att få betalt för det. Annan forskning visar också att kreativiteten ofta minskar när betalning blir inblandad jämfört med att göra det av eget motivation. Det finns nog många entusiaster som har slutat med sin hobby på fritiden för att det blev för mycket “arbete” av det. Här kan det vara klokt att snarare tänka på det som känns viktigt i livet – och därigenom fundera utifrån sitt syfte.

Det finns ofta mer än en möjlighet till meningsfullhet

Det är också risk för att lockas tro att det finns ett endaste drömjobb därute. Det kan såklart finnas många olika jobb som är meningsfulla och roliga – vilket kan vara svårt att veta innan man har provat. Det verkligt meningsfulla kanske dessutom ligger utanför själva det betalda jobbet. Till exempel kanske jobbet som advokat kan vara intressant och givande, men det verkligt meningsfulla kan ligga i att obetalt hjälpa de mest utsatta med juridiska bekymmer.

Alla har kanske inte heller möjligheten att omedelbart hitta eller få sitt drömjobb. Betyder det att man inte kan hitta meningsfullhet i arbetet? Nej, det finns såklart möjligheter att hitta meningsfullhet i de flesta jobb, även om de inte är perfekta drömjobb. Modellen är absolut användbar som en plan för framtiden. Den hjälper dock inte riktigt till med att skapa meningsfullhet i det jobb som man har idag.

Utgå från dig själv, inte din prestation

Modellen är prestationsinriktad – den bygger på att det meningsfulla ligger i det som världen behöver och som ger en lön. Det kan vara lätt att glömma bort att utgå från sig själv, vad man själv tycker är viktigt – det är där det meningsfulla ligger.

Ikigai handlar inte (bara) om drömjobbet

Modellen är inriktad på att hitta meningsfullhet i arbetet, vilket kan vara nog så viktigt. Men livet är så mycket mer än så. Det som skapar mening på riktigt för dig kan ligga utanför arbetet. Det är en av de stora skillnaderna mot begreppet ikigai, som modellen så ofta har sammanblandats medIkigai handlar om att hitta meningsfullhet, både i de vardagliga händelserna och i de mer långsiktiga planerna. Det handlar om meningsfullhet i alla delar av livet, i arbete, relationer och fritid.

Är du nyfiken på mer om meningsfullhet, ikigai och hur man skapar det? Vi jobbar på en kurs för dig som vill utforska och skapa mer meningsfullhet och ikigai, steg för steg. Prenumerera på bloggen i rutan uppe till höger (eller under inlägget på en mobil) så får du mail om våra inlägg och mer information när kursen är klar för lansering.

Vill du ha personlig hjälp med att hitta din ikigai och reflektera över vad som är viktigt och meningsfullt för dig? Kontakta mig gärna eller boka ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur coaching skulle kunna hjälpa dig framåt!

Vill ni arbeta med syfte och meningsfullhet på ett bättre sätt i din organisation och ge såväl verksamhet som medarbetare ny energi?  Hör av dig för en diskussion kring hur en föreläsning eller workshop hade ökat känslan av mening på er arbetsplats och gett er bättre fokus!

E-kursen "Att skapa och nå sina mål"

För dig som vill skapa mål som hjälper dig att nå längre!
Lär dig steg för steg att skapa de bästa förutsättningarna att nå dit du vill!

1 svar på ”Hur du hittar drömjobbet”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link