Vad är meningen med livet för dig?

Har du något svar på frågan om meningen med livet? Det är en fråga som kan upplevas som stor och övermäktig. Och vem är det egentligen som bestämmer vad som är meningsfullt?

… vi formas utifrån vår kultur, våra förutsättningar, våra egenskaper och hur vi lever våra liv. Ur detta väljer vi vad som är meningsfullt för oss personligen.

Frågan om meningen med livet blir lätt överväldigande

Meningen med livet är en grundläggande filosofisk fråga som de flesta har funderat på vid ett eller annat tillfälle. Många menar att det är en grundläggande behov för oss människor att söka mening i livet. Ofta förknippas det med ett stort livsuppdrag, ett livssyfte. Kanske något världsförändrande dessutom. Rent praktiskt kan den tanken kännas för allvarlig och därmed bli ganska paralyserande. Ur det perspektivet kan det vara bättre att utgå från meningsfullhet istället. Det kan underlätta att se vad i livet som ger mening, ge möjlighet att ge mer utrymme för det som är värdefullt och därigenom skapa mening.

Svaret finns hos dig själv

Vänta inte på att någon annan ska kunna ge ett svar på meningen med livet. Denna enkla tanke är något som kan vara viktigt att bära med sig på resan mot meningsfullhet och mening. Viktor Frankl menar i sin berömda bok “Man’s search for meaning” att meningen med livet är olika för oss alla. Att vi alla är olika människor och att vi skiljer oss åt i personlighet, förutsättningar, livssituation mm. Dessutom förändras livet ständigt. Detta gör att det som skapar mening är olika från person till person och från en tid till en annan. Frankl påpekar att därför handlar det inte så mycket om att få svaret på meningen med livet. Det handlar om att själv formulera vad som är meningen med ens liv – vid varje tidpunkt.

Gordon Mathews, som har jämfört ikigai hos japaner och amerikaner, kommer fram till samma slutsats. Han menar att vi formas utifrån vår kultur, våra förutsättningar, våra egenskaper och hur vi lever våra liv. Ur detta väljer vi vad som är meningsfullt för oss personligen.

Arbeta med hela skalan av meningsfullhet

Begreppet “ikigai”, “anledningen att finnas till”, handlar om att se det meningsfulla längs hela skalan. Från det lilla vardagliga, till det mer stora och långsiktiga. Att ta tillvara på det som är idag, som ett steg till det som kommer imorgon. Fundera på vilka saker som du redan gör som skapar meningsfullhet i ditt liv. Och om du kan hitta fler aktiviteter och tillfällen som ger dig mer av den känslan.

Är du nyfiken på mer om meningsfullhet, ikigai och hur man skapar det? Vi jobbar på en kurs för dig som vill utforska och skapa mer meningsfullhet och ikigai, steg för steg. Prenumerera på bloggen i rutan uppe till höger (eller under inlägget på en mobil) så får du mail om våra inlägg och mer information när kursen är klar för lansering.

Vill du ha personlig hjälp med att hitta din ikigai och reflektera över vad som är viktigt och meningsfullt för dig? Kontakta mig gärna eller boka ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur coaching skulle kunna hjälpa dig framåt!

Vill ni arbeta med syfte och meningsfullhet på ett bättre sätt i din organisation och ge såväl verksamhet som medarbetare ny energi?  Hör av dig för en diskussion kring hur en föreläsning eller workshop hade ökat känslan av mening på er arbetsplats och gett er bättre fokus!

Läsa mer:
Frankl, V. E. (2008). Man’s search for meaning: The classic tribute to hope from the Holocaust. Rider. (Originalarbete publicerat 1946)
Gordon Mathews. (1996). What Makes Life Worth Living? : How Japanese and Americans Make Sense of Their Worlds. University of California Press

Foto: Jon Tyson, Unsplash

E-kursen "Att skapa och nå sina mål"

För dig som vill skapa mål som hjälper dig att nå längre!
Lär dig steg för steg att skapa de bästa förutsättningarna att nå dit du vill!

2 svar på ”Vad är meningen med livet för dig?”

 1. Nyttig fråga att ställa sig… vad är meningen med mitt liv?

  Kan det vara vad som helst eller helst inom oss själva? Kan svarat just nu vara min familj?

  Fint inlägg
  Malin

  Svara
  • Ja, det kan vara vad som helst som är viktigt för en själv. Vad som är viktigt kan ju också variera över tid och behöver inte vara en enda sak.

   Just nu kan valet vara familjen, senare kanske det också blir att fördjupa sig i en hobby, att ta tillvara på vackra stunder i naturen eller att engagera sig socialt.

   Tack!

   /Ola

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link