Fem råd för julefrid i pandemitider

Snart är är jul- och nyårshelgerna här. För de flesta med hopp om julstämning, firande och julefrid. Men ibland blir det inte som man tänkt sig och julstressen sätter in. För andra kanske helgerna förknippas med obehag och dåliga minnen. Om det går, försök att skala av alla förutfattade meningar och njuta av det som är bra.

Pandemin skapar begränsningar i år. Det är inte mycket att göra åt det. Tvätta händerna, håll avstånd och undvik folksamlingar. Det kanske också kan komma nya idéer ur de begränsningar som finns. Julklapparna kanske blir av annan sort i år, de görs kanske tillsammans i helgerna eller inhandlas efter jul? För dem som inte kan träffas som vanligt kan videomöten via Zoom eller facetime vara ett alternativ. Vill man dessutom spela sällskapsspel i jul finns det digitala varianter som det går att spela flera på.

Julefrid kan vara en utmaning ett vanligt år

Vi närmar oss slutet av året och det är dags för jul- och nyårshelger. Klapparna ska få plats under granen, Kalle och gänget är snart på TV, julmaten ska fixas och dessutom ska nyårssupén planeras. De flesta drömmer om idylliska helger, men det blir lätt många förväntningar som kanske inte alla kan uppfyllas. Det kan vara svårt ett vanligt år, pandemin riskerar dessutom att göra det ännu knepigare. Många får svårare att fixa julklapparna och det går kanske inte att träffa familjen som vanligt om man bor på olika håll.

Här kommer några råd om hur du kan möta helgerna och behålla julefriden:

1. Lägg bort förväntningarna

Julhelgerna har ofta många traditionsbundna inslag. En del skapar trygghet och stämning, andra skapar mest stress. Det är lätt att bygga upp förväntningar om hur helgerna “ska” vara och hela tiden tänka på drömbilden. Ofta blir det “borde” och “måste” som styr, snarare än vad som känns rätt. Men “borde” och “måste” är något vi själva bestämmer över.

Se gärna till att vara medveten om vilka förväntningar du har, det kan göra det lättare att se vad som är realistiskt och inte. Firar du jul tillsammans med andra, prata om förväntningarna tidigt. Då kan ni upptäcka om de kolliderar och hjälpas åt att hitta lösningar. Annars kan det vara krångligt om julmaten står färdig lagom tills andra vill titta på Kalle Anka. Undvik att tänka utifrån vad “alla andra” gör. Fundera igenom era förutsättningar och vad som är viktigt för er. Detta år är det ändå mycket som kommer att vara förändrat, varför inte passa på att att göra julen som ni vill ha den?

2. Se det som är bra i stunden

När det finns mycket förväntningar och vanor kan det vara lätt fokusera på det som inte är som man tänkt sig. Är man dessutom mitt uppe i det finns det vanligtvis inte mycket att göra åt det. Acceptera att det där och då är som det är och agera utifrån det. Se det som är bra i stunden. Om det behövs, ändra på det som inte är bra – utifrån de möjligheter som finns just då. Att gå omkring och lägga energi på att vara irriterad eller att önska att det vore annorlunda hjälper sällan.

3. Fokusera på det som är viktigt

Det är ofta mycket man vill under helgerna. Julmiddagen ska vara perfekt, klapparna uppskattade, alla ska vara nöjda. Det kan vara svårt att lyckas med allt på en gång. Fundera igenom vad som är viktigt och prioritera det. Det kanske är viktigare att alla får en trevlig stund vid middagen än att det ska finnas all sorters mat på julbordet?

4. Hitta nya lösningar i pandemins spår

Pandemin skapar begränsningar i år. Det är inte mycket att göra åt det. Tvätta händerna, håll avstånd och undvik folksamlingar. Det kanske också kan komma nya idéer ur de begränsningar som finns. Julklapparna kanske blir av annan sort i år, de görs kanske tillsammans i helgerna eller inhandlas efter jul? För dem som inte kan träffas som vanligt kan videomöten via Zoom eller facetime vara ett alternativ. Vill man dessutom spela sällskapsspel i jul finns det digitala varianter som det går att spela flera på. Titta till exempel på BoardgamearenaBoiteajeux eller playingcards.io. (Har du egna tips på lösningar? Lägg gärna en kommentar nedan!)

5. Skapa utrymme för julefriden

Framför allt, skapa utrymme för julefriden. Planera inte in allt i minsta detalj utan se till att det finns möjlighet för stillhet och ro. Att du och de dina får vad ni behöver för att må bra. Några lugna andetag över en kopp glögg, en långsam julpromenad eller en stund med en god bok.

Denna jul kommer inte bli som andra. Men den kan bli riktigt bra ändå.

God Jul och Gott Nytt År!

Vill du ha mer julläsning? Kanske läsa lite mer om att ta hand om sig själv i pandemitider? Eller vill du tjuvstarta på 2021? Få tips om hur du summerar året och sätter mål för nästa år!

Vill du ha hjälp att reflektera över vad som viktigt för dig och den förändring du vill göra? Coaching är ett bra stöd för att göra tillvaron tydligare, hitta sina drivkrafter och skapa mål kring det som är viktigt. Jag hjälper människor att stressa mindre, må bättre och nå längre. Kontakta mig gärna eller boka ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur coaching skulle kunna hjälpa dig framåt!

Foto: Jonathan Borba, Unsplash

E-kursen "Att skapa och nå sina mål"

För dig som vill skapa mål som hjälper dig att nå längre!
Lär dig steg för steg att skapa de bästa förutsättningarna att nå dit du vill!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link