Skapa mer meningsfullhet genom jobbjustering (job crafting)

Känslan av meningsfullhet är individuell. Det kan bli tydligt på jobbet där befattningarna ofta är generella och ibland kan kännas alltför strömlinjeformade. Genom jobbjustering (eller job crafting som det också kallas) kan man arbeta med att anpassa uppgifter, relationer och perspektiv för att öka känslan av meningsfullhet i sitt arbete. Som nämnts finns det stora …

Läs mer >

Tre perspektiv på meningsfullhet i arbetet

Vi lägger vanligtvis en stor del av vår tid på arbetet, vilket gör att det kan ha stor påverkan på vår känsla av meningsfullhet. Det kan handla om arbetsuppgifter, verksamhetens syfte eller om gemenskapen med kollegor. Något som också påverkar är vår inställning till arbetet, vilket ger olikheter i vad och var vi människor skapar …

Läs mer >

Meningsfullhet som skydd mot stress och utmattning

Stress och utmattning är ett bekymmer i samhället idag, på många nivåer, men det har visat sig att meningsfullt arbete kan ge ett visst skydd mot utmattning och sjukskrivning. En förklaring är att man kan beskriva effekterna av utmattning som motsatsen till effekterna av att känna meningsfullhet.  Att känna meningsfullhet ger många fördelar Att uppleva …

Läs mer >

Varför är meningsfullhet intressant för företag?

Meningsfullhet är en viktig del i tillvaron och en del forskare menar att det är en mänsklig drift att skapa mening omkring sig. Men är det egentligen något som en arbetsgivare behöver fundera på? Är inte det enbart en personlig fråga? Även om meningsfullhet i slutändan är en individuell bedömning är svaret faktiskt att det …

Läs mer >

Hur ser “färdigt” ut?

Ibland är det svårt att veta på vilken nivå en uppgift är “färdig”, vilka förväntningar som finns. Det kan gälla ett uppdrag på jobbet eller vad man kommer överens om hemma, t ex hur man ska tillbringa semestern. Då kan det hjälpa att diskutera igenom behov och önskat resultat. Vad ska uppgiften resultera i? Vilken …

Läs mer >

Voffo gör di på dette viset? Att tolka egna och andras beteenden

Vår hjärna vill förstå omvärlden och arbetar hela tiden med att hitta samband och förklaringar till det som händer runt omkring oss. Det formar vår bild av omvärlden och skapar “tumregler” om hur saker och ting hänger ihop. En fördel med att skapa tumregler är att vi inte behöver tänka så mycket nästa gång något …

Läs mer >

Share via