Sök meningsfullhet istället för meningen med livet

Att söka meningen med livet kan vara en utmaning. Det kan dock vara klokt att börja med att fundera på vad det egentligen är man söker. Och fundera på om det inte är bättre att söka efter meningsfullhet.

Att prata om meningsfullhet i livet kan ofta vara mer hjälpsamt. Meningsfullhet är någonting som kan variera utmed en skala. En aktivitet kan vara mer eller mindre meningsfull. Det är också lättare att tänka sig att flera olika saker kan vara meningsfulla samtidigt; det kan t ex gälla olika aktiviteter eller situationer. Likaså kan man hitta meningsfullhet inom flera olika områden samtidigt, såsom familjelivet, jobbet eller den sociala kretsen.

Vad menar vi med meningen med livet?

De ord vi använder påverkar oss och hur vi tänker och agerar. Därför kan det till att börja med vara klokt att göra skillnad på två perspektiv:

Det ena perspektivet är den övergripande meningen med livet. Det ger frågor som Varför är vi alla vid liv? Varför finns det liv på jorden och vilken roll spelar detta i universum? Hur viktiga och intressanta de frågorna än är går de inte att besvara med de förmågor och den kunskap som vi besitter idag.

Det andra perspektivet är meningen med det egna livet. Vad man anser ger mening i det liv man lever och om det i sig är viktigt. Även det är en stor fråga och för de flesta känns den svår, eller till och med alldeles överväldigande, att svara på. Vad som kan hjälpa till är att snarare fundera på vad som ger mening och meningsfullhet i livet.

Problemet med att tänka på “meningen med livet”

Att fundera kring meningen med det egna livet kan snabbt bli kravfyllt och ge en förlamande känsla. Det är inte bara en fråga som är svår att svara på. Frågan antyder också att det finns ett enda rätt svar. Därigenom kan det dessutom skapa känslan av att man antingen kan lyckas eller misslyckas med att uppfylla det. Det finns ofta inte så mycket alternativ däremellan, det är bara slutmålet som spelar någon roll. Att välja ett enda svar kan också kännas obehagligt, det kan finnas mycket man brinner för och vill engagera sig i.

Ordet “meningsfullhet” kan öppna nya möjligheter

Att prata om meningsfullhet i livet kan ofta vara mer hjälpsamt. Meningsfullhet är någonting som kan variera utmed en skala. En aktivitet kan då vara mer eller mindre meningsfull. Det är också lättare att tänka sig att flera olika saker kan vara meningsfulla samtidigt; det kan t ex gälla olika aktiviteter eller situationer. Likaså kan man hitta meningsfullhet inom flera olika områden samtidigt, såsom familjelivet, jobbet eller den sociala kretsen.

Är det så att du funderar på vad ger mening i ditt liv, pröva att tänka utifrån meningsfullhet istället. Det kanske hjälper dig att se det som är viktigt på ett nytt sätt. Det kanske till och med öppnar för att se och prova nya möjligheter till meningsfullhet.

Är du nyfiken på mer om ikigai och hur man hittar det? Inom kort lanserar vi en kurs för dig som vill utforska och hitta din ikigai, steg för steg. Prenumerera på bloggen i rutan uppe till höger så får du fler inlägg om ikigai och mer information när kursen är klar för lansering. Vill du få personlig coachning, kontakta oss för ett förutsättningslöst första möte.

Foto: Houcine Ncib, Unsplash

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.