Det finns alltid ett mål till

Mål och målarbete är viktigt. Vi arbetar med mål varje dag och hur vi strukturerar och formulerar våra mål påverkar hur vi jobbar – och lyckas – med målen. Men mål är inte allt här i livet.

Människor drivs av mål, stora och små, varje dag. Många är små och omedvetna. Andra är stora, medvetna och något som man kanske lägger stor energi och kraft på varje dag. Att arbeta med sina mål ger riktning, energi och ofta ett bättre resultat. Det gäller dock att veta hur man ska göra.

Det här är sista delen i en serie av artiklar där vi diskuterar olika typer av mål, hur man formulerar mål och hur man på bästa sätt kan arbeta med mål.
Avsnitt 1: Varför ska man arbeta med mål?
Avsnitt 2: Vilket mål passar dig bäst?
Avsnitt 3: Hur ska man formulera sitt mål?
Avsnitt 4: Ibland är det svårt att veta hur målet ser ut
Avsnitt 5: När målet styr fel
Avsnitt 6: Motivation – Varför vill man nå målet?
Avsnitt 7: Vad är målet bakom målet?
Avsnitt 8: Det finns alltid ett mål till

Ny kurs: "Att skapa och nå sina mål"

En kurs om hur man sätter mål som ger fokus och energi.
Lär dig steg för steg att skapa de bästa förutsättningarna att nå det du vill!

“Livet är det som händer medan vi är upptagna med att göra andra planer”

– John Lennon

Mål är inte allt här i livet

I en serie artiklar har vi gått igenom hur man kan arbeta med mål. Det har handlat om nyttan av att arbeta med mål och hur man bör tänka när man formulerar sitt mål. Vi har tittat på hur olika typer av mål passar olika situationer och syften. Andra teman har varit motivationmotivationen bakom motivationen och om hur man kan göra när målet är vagt.

Men ibland blir det fel. Målet vi väljer kanske inte tar oss dit vi vill. Vi kan få alltför snävt fokus, felaktiga prioriteringar eller ett begränsat resultat. Men vi riskerar också att fokusera alltför mycket på det som ska hända när vi är framme vid målet.

Målen kan bli alltför dominerande

Mål är viktiga i livet. De ger oss möjlighet att förändra vad vi inte är nöjda med och sträva mot det liv vi vill ha. Ibland kan dock målen bli alltför dominerande i livet, så att man glömmer bort mycket annat. I vissa perioder kan det såklart vara väldigt mänskligt. Det kan kännas som om vissa mål “måste” uppnås för att livet ska fungera. Det kan gälla att hitta ett jobb, gå ned i vikt, eller att bli färdig med det nuvarande projektet.

I andra fall kan det vara motivationen och engagemanget som hindrar en från att se det som finns runt omkring. Det kan handla om att fokuset på framgång gör att man inte njuter av det som är bra just nu. Eller att driften att skapa något bra för sin familj gör att man försummar fru och barn under tiden.

Det är lätt att stirra sig blind på det som ska hända när målet är nått – och inte ta tillvara på det som faktiskt är, här och nu.

Det finns alltid ett mål till

I våra hjärnor styrs vårt målbeteende till stor del av signalsubstansen dopamin. När vi kommer på något vi vill ha, ett mål att sträva efter, frigörs dopamin. Dopaminet är knutet till den förväntan vi har av målet och ger grunden för vår energi och motivation.

När vi sedan når målet – och det är lika bra eller bättre än våra förväntningar – blir vi belönade med mer dopamin. Det känns skönt och ger oss glädje och välbehag. (Om målet inte lever upp till förväntningarna blir dopaminutsöndringen mindre och vi kan känna oss missnöjda). Efter en tid vänjer vi oss dock vid den nya situationen och dopaminet minskar i mängd. Det nya, härliga är inte så nytt och härligt längre. Det är då vi börjar hitta nya utmaningar och möjligheter – som ger oss nya mål och nya dopaminbelöningar.

Vi är alltså byggda för att aldrig vara riktigt nöjda, att alltid sträva mot något nytt.

Mål är viktigt – men använd dem rätt och klokt

Det finns mycket att skriva om mål och målarbete men vi är nu framme vid slutet av denna korta artikelserie. Hur avrundar vi då detta på bästa sätt?

Använd mål – på ett klokt sätt. Genom att använda rätt mål på rätt sätt blir det enklare att nå dit man vill, dessutom med ett bättre resultat. Mål är ett verktyg bland andra, med möjligheter och risker. Och som alla verktyg måste de vara anpassade till situationen i övrigt.

Undvik att enstaka mål dominerar hela ditt liv. Ha koll på att målet inte står i vägen för annat som är viktigt i ditt liv. Detta kanske framför allt gäller när man har en mycket hög motivation och målet riskerar att bli en “honungsfälla”.

Gör vägen till målet så njutbar som möjligt. “Livet är inte de dagar som gått, utan de dagar man minns” sägs det i en känd resereklam. Visst kan vissa mål vara så åtråvärda att andra saker kan få stå tillbaka en tid. Det beslutet bör dock fattas medvetet och med stor eftertanke. Och kanske går det att hitta en väg som leder framåt på ett sätt där hela livet får plats?

Se till att vara här och nu. Vi kan inte leva i framtiden, vi kan bara leva i den ström av ögonblick som kallas “nu”. Njut av det som faktiskt finns i ditt liv nu, fokusera inte bara på det som ännu inte är som det ska.

Livet är här och nu, inte när målet är nått

“Livet är det som händer medan vi är upptagna med att göra andra planer” sa John Lennon en gång i tiden. Att sträva mot mål är en grundläggande del av att vara människa. Men det gäller att använda dem på ett klokt sätt. Använd mål för att ta dig dit du vill – men glöm inte att ta tillvara på livet, här och nu.

Vill du skapa de bästa förutsättningarna för att nå dina mål? Lär dig hur du kan arbeta med dina mål för att nå längre! E-kursen "Att skapa och nå sina mål" går steg för steg igenom hur man skapar mål som hjälper och inte stjälper. Läs mer här ...

Vill du ha personlig hjälp att komma framåt, skapa dina mål och nå dem? Oavsett om det gäller att få struktur på dina tankar eller hjälp att nå dina mål är du varmt välkommen att kontakta oss eller boka ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur coachning skulle kunna skräddarsys för dina behov!

Behöver ni bli bättre på att arbeta med mål i din lednings- eller arbetsgrupp? Hör av dig för en diskussion kring hur en föreläsning eller workshop hade ökat er kompetens och gett er bättre fokus!

Avsnitt 1: Varför ska man arbeta med mål?
Avsnitt 2: Vilket mål passar dig bäst?
Avsnitt 3: Hur ska man formulera sitt mål?
Avsnitt 4: Ibland är det svårt att veta hur målet ser ut
Avsnitt 5: När målet styr fel
Avsnitt 6: Motivation – Varför vill man nå målet?
Avsnitt 7: Vad är målet bakom målet?
Avsnitt 8: Det finns alltid ett mål till

Foto: Markus Winkler, Unsplash

E-kursen "Att skapa och nå sina mål"

För dig som vill skapa mål som hjälper dig att nå längre!
Lär dig steg för steg att skapa de bästa förutsättningarna att nå dit du vill!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link