Vad är framgång för dig?

Det pratas mycket om framgång och “alla” vill nå det. Det kan vara lätt att plocka ett enkelt svar ur de normer vi har omkring oss men svaret är oftast väldigt individuellt. Så vad är framgång för dig?

“Det kan dock vara väldigt viktigt att fundera igenom vad framgång egentligen innebär och vad man vill uppnå. Annars riskerar man att lägga mycket energi på att hamna någon annanstans än där man egentligen vill vara.”

Något som är viktigt för oss människor är att sätta upp, sträva mot och nå stora och små mål i livet. Det lägger grunden för självförtroende, självkänsla samt välmående och är också en viktig del i att känna meningsfullhet.

Vissa mål kan vara lätta att formulera; det kan handla om hur fort man vill kunna springa, att spara till något man vill köpa eller att få ett visst jobb. Andra mål kan vara lite mer diffusa. Hur ska jag bli lycklig? Och hur ska jag nå framgång?

Vad menas med framgång egentligen?

Nationalencyklopedin definierar framgång som ett “gott resultat av (målinriktad) verksamhet, särskilt yrkesmässigt”. Och det låter ju rätt enkelt att förstå. Men vad är det för resultat vi vill eftersträva? Även om de flesta har en tanke om vad framgång är kommer vi nog att få en mängd olika svar om vi frågar dem omkring oss. För en del innebär framgång att vara känd, för andra är det att tjäna mycket pengar och för en tredje kan det vara att få tillbringa mycket tid med sin familj.

Vi påverkas också mycket av den kultur och de normer som finns omkring oss, ofta på ett omedvetet sätt. Vi bombarderas varje dag med budskap om att vi borde köpa mera saker, bli snyggare, bli mer omtyckta. Att det finns regler för vad som är framgång och hur vi ska nå dit. Men vad som är framgång för den ene behöver inte vara det för den andre. Det kan vara lätt att dras med i vad “alla” tycker är bra – med risken att det känns ganska innehållslöst den dagen då vi når “framgången”. För att känna framgång behöver vi utgå från vad vi själva värderar och vill ha.

Vad innebär framgång för dig?

Rådet blir alltså att fundera igenom för sig själv vad framgång egentligen är. Vad man vill uppnå och varför man väljer just denna typ av framgång. Grunden för detta är de värderingar man har, vad man tycker är viktigt i livet i stort, vad som får en att må bra och ger en tillfredsställelse i livet.

Forskning visar tydligt att när man sätter mål utifrån de egna värderingarna har man lättare att övervinna motgångar och man når också målen i större utsträckning.

Några frågor att fundera över när det gäller framgång:

  • Vad är framgång för dig?
  • Hur ser det ut och hur känns det när du nått dit?
  • Vilka viktiga aspekter och värderingar ligger bakom den bilden?
  • Är det framgången i sig du vill ha – eller är den ett medel för att nå något annat? Kan du i så fall nå detta på något annat sätt?
  • Vad behöver bli sant för att du ska nå din framgång?
  • Hur ser relationerna till andra människor ut när du nått fram? Kan du ändra på dessa relationer redan idag?
  • Är din bild av framgång hållbar i det långa loppet? Eller behöver du försaka något som är viktigt i ditt liv, t ex viktiga relationer eller din egen hälsa?
  • Kan du själv styra din väg till framgången eller är du beroende av att andra ska bedöma dig eller dina resultat? 

Frågan kan vara svårare än den verkar

Att fundera på vad framgång är kan vara utmanande, framför allt om man kommer fram till att svaret skiljer sig från normen. Om inte de runt omkring delar ens värderingar kan det t ex innebära att man blir ifrågasatt. Det kan också leda till att man ser sitt liv i ett nytt ljus och omvärderar tidigare beslut och ageranden.

Det kan dock vara väldigt viktigt att fundera igenom vad framgång egentligen innebär och vad man vill uppnå. Annars riskerar man att lägga mycket energi på att hamna någon annanstans än där man egentligen vill vara.

Är du nyfiken på mer om meningsfullhet, ikigai och hur man skapar det? Vi jobbar på en kurs för dig som vill utforska och skapa mer meningsfullhet och ikigai, steg för steg. Prenumerera på bloggen i rutan uppe till höger (eller under inlägget på en mobil) så får du mail om våra inlägg och mer information när kursen är klar för lansering.

Vill du ha hjälp att reflektera över och utforska meningsfullhet, syfte och mål? Coaching är ett bra stöd för att skapa tydlighet kring vad som är viktigt och meningsfullt för dej. Du är varmt välkommen att kontakta mig eller boka ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur coaching skulle kunna skräddarsys för dina behov!

Vill ni arbeta med syfte och meningsfullhet på ett bättre sätt i din organisation och ge såväl verksamhet som medarbetare ny energi?  Hör av dig för en diskussion kring hur en föreläsning eller workshop hade ökat känslan av mening på er arbetsplats och gett er bättre fokus!

Bild: Anna Shvets, Pexels

E-kursen "Att skapa och nå sina mål"

För dig som vill skapa mål som hjälper dig att nå längre!
Lär dig steg för steg att skapa de bästa förutsättningarna att nå dit du vill!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link