Om acceptans – att se verkligheten som den är

Livet blir inte alltid som man tänkt sig. Då kan det vara lätt att hålla fast vid hur man tycker att verkligheten borde vara istället för att se hur det faktiskt är. Att arbeta med acceptans är ett kraftfullt verktyg om än inte helt enkelt.

“Ge mig kraft att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden”

När verkligheten inte är som man tänkt att den ska vara

Livet blir inte alltid som man tänkt sig. Saker och ting händer. Det kan röra sig om slumpens skördar som missöden och olyckor eller om misstag och orättvisor. När något har hänt är det lätt att hålla sig kvar i hur man tänkt att det egentligen skulle ha blivit. Att älta det som kunde vara och anledningarna till att det borde vara så. Att bli arg och ge sig själv eller andra skulden för att verkligheten inte är som man tänkt ut att den skulle vara. Då har man stor nytta av acceptans. (Vi har tidigare berört begreppet i inlägget om Amor Fati – att älska sitt öde)

För att ta ett banalt exempel så var jag vid ett tillfälle försenad när jag skulle med bussen, men jag hade förlagt min mobil. Jag sprang stressat runt och letade efter mobilen samtidigt som jag var arg på mig själv. Jag var arg för att jag förlagt mobilen, för att jag inte börjat leta tidigare, för att jag nu riskerade att missa mitt möte. 

Acceptans är att se verkligheten som den är

Acceptans är att släppa taget om sin föreställning om hur det borde vara och att istället se verkligheten som den är. Att inse att verkligheten är som den är och att man inte kan ändra på det som varit. Det är naturligtvis lättare sagt än gjort. Det är också viktigt att ta hand om sina känslor; t ex besvikelse, ilska eller sorg över att ens förväntningar inte var riktiga. Men att göra det på ett konstruktivt sätt; att vara arg på sig själv är sällan hjälpsamt.

Jag var försenad till bussen. Ingenting jag gjorde eller sa skulle förändra på det. Det var som det var. Att jag sprang runt och var irriterad på mig själv när jag letade efter mobilen gjorde inte någonting bättre.

Acceptans är inte att ge upp

Acceptans handlar inte om att ge upp eller resignerat känna att man inte kan påverka. Tvärtom, det är ofta i acceptansen som det finns möjlighet att agera på riktigt. Det går inte att ändra på det som redan har hänt, vi kan bara agera för att förändra saker i framtiden. Acceptans innebär inte heller att man godkänner, ursäktar eller gillar det som hänt. Det handlar kort och gott om att man accepterar att verkligheten – just nu – ser ut som den gör. Och att man fattar sina beslut utifrån det.

När jag kunde lägga ifrån mig mina arga tankar om varför jag var sen till bussen och varför jag borde vetat bättre, kunde jag på allvar ta tag i situationen och se mina alternativ. Jag visste att jag var sen till bussen. Vad kunde jag göra åt det? Ett alternativ var att leta vidare och kanske missa bussen. Jag kunde strunta i mobilen och säkert hinna med bussen. Eller så kunde jag leta upp mobilen och ta nästa buss, en taxi eller låna en bil. När jag såg mina alternativ kunde jag fatta ett beslut kring vad som var klokast.

Man kan behöva acceptera sina känslor

Acceptans handlar inte om att glömma det som hänt eller att bara tänka positiva tankar. I vissa situationer, framför allt när det gäller obehagliga känslor, kan det vara jobbigt att känna. Det kan vara avund, ensamhet, ilska, ledsamhet, sårbarhet eller något annat. Det kan vara lätt att undvika dem, t ex genom att fly till nästa Netflix-serie, vinglas eller kärlek. Då kan man behöva acceptera att såhär känner jag, just nu. Just nu känner jag mig ensam. Just nu är jag avundsjuk på min kollega. 

Även om det kan vara obehagligt är det “bara” en känsla. Den kommer att gå över. Och det är viktigt att ta hand om sina känslor och tillåta sig känna. Att bearbeta det som hänt och inte lägga energi på hur man tycker att det borde ha blivit. I detta kan det också ligga att man kanske behöver förlåta sig själv. Kanske för att man begått ett misstag eller för att man hanterade situationen på ett sätt som gjorde den krångligare eller längre än den behövt vara.

Acceptans är ett kraftfullt verktyg som spar energi och bekymmer

Acceptans är ett väldigt kraftfullt verktyg, även om det inte är lätt. Dock blir det enklare ju mer man tränar på att använda det. Istället för att lägga tid och energi på hur verkligheten borde vara, kan vi välja att se verkligheten som den är – och välja hur vi vill agera utifrån det. Hur det gick med bussen? Jag valde att fortsätta leta efter min mobil. Och hann med bussen.

Vill du ha hjälp att reflektera över vad som viktigt för dig och den förändring du vill göra? Coaching är ett bra stöd för att göra tillvaron tydligare, hitta sina drivkrafter och skapa mål kring det som är viktigt. Jag hjälper människor att stressa mindre, må bättre och nå längre. Kontakta mig gärna eller boka ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur coaching skulle kunna hjälpa dig framåt!

Foto: 123rf

Vill du läsa mer?
Kåver, A. (2004). Att leva ett liv, inte vinna ett krig. Om acceptans. Bokförlaget Natur och Kultur.

E-kursen "Att skapa och nå sina mål"

För dig som vill skapa mål som hjälper dig att nå längre!
Lär dig steg för steg att skapa de bästa förutsättningarna att nå dit du vill!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link