Livet händer – om förändring

En av de vanligaste utmaningarna vi har som människa är när vi behöver möta det oväntade. Vi planerar ofta våra liv och har en mer eller mindre tydlig tanke om vad framtiden innebär. Men så händer något som överrumplar oss, något vi inte hade förutsett eller föreställt. Förändringar kan vara jobbigt, men är en del av livet – och kan också göra det spännande!

Du lider inte för att allt är föränderligt.

Du lider för att allt är föränderligt och du tror att det inte är det.

Zenmästaren Thich Nhat Hanh

Livet händer

Ett av mina favoritcitat är “Livet är det som händer medan vi är upptagna med att göra andra planer” (John Lennon). Vi har alla stunder i livet när saker händer som vi inte har förväntat oss, tänkt på eller planerat för. En av de vanligaste utmaningarna vi har som människa är när vi behöver möta det oväntade. Vi planerar ofta våra liv och har en mer eller mindre tydlig tanke om vad framtiden innebär. Men så händer något som överrumplar oss, något vi inte hade förutsett eller föreställt. Det kan vara otroligt överväldigande och skapa en känsla av hjälplöshet och att vi inte har kontroll.

Förändring – en del av livet

Det enda som är konstant är förändringen, en insikt som brukar tillskrivas filosofen Herakleitos. Och nog är livet så, i ständig förändring. Det kan vara klokt att påminna sig om att vi inte kan förutsäga allt som kommer att hända i livet – och att det är okej. Livet är en resa, fylld med toppar och dalar, något som gäller oss alla.

Förändring kan vara överväldigande

Det är naturligt att känna sig överväldigad när något oväntat inträffar. Man kan bli rädd eller förvirrad, känna att man inte har kontroll. Man kanske blir ledsen och sorgsen för att något betydelsefullt har försvunnit eller hamnat utom räckhåll. Eller så blir man arg för att det som har inträffat har omkullkastat det man strävade eller längtade efter.

Det är viktigt att ta hand om sina känslor. De kan skapa insikter om vad som händer, vad som är viktigt i ens liv och vad vi behöver för att gå vidare. Ett första steg kan vara att försöka nå acceptans, att landa i att det som har hänt verkligen har hänt. Att vi inte kan förändra det som varit. Kanske kan vi då också visa oss självmedkänsla, att vi visar oss själva omtanke och förståelse i den situation vi är i.

“Du lider inte för att allt är föränderligt. Du lider för att allt är föränderligt och du tror att det inte är det” menade Zenmästaren Thich Nhat Hanh.

Att se det vackra i förändringen

“This too shall pass” är ett annat favoritcitat av okänd härkomst. Att allt kommer att förändras eller ta slut någon dag. Kanske en skrämmande tanke på flera sätt, men ibland också en upplyftande tanke t ex när man går igenom svårigheter. Att veta att saker kan (och kommer) att förändras kan också göra att vi uppskattar det som är. Att vi tar tillvara på det som är vackert och bra i den stund vi är i. Att vi är närvarande i det som är betydelsefullt för oss. På samma sätt som vi kanske uppskattar våren och sommaren, ljuset och värmen,  eftersom vi vet att det kommer svalare och mörkare dagar. På så sätt kanske vi kan vara tacksamma för det som varit och inte bara vara ledsna för att det har tagit slut.

Detta är kanske dock inte något självklart. Vid svåra förändringar kan det ta lång tid innan man har hittat möjligheterna att se det som var bra och vackert i vad som varit.

Att vara nyfiken på livet

Vår hjärna är byggd för att förutsäga vad som ska ske, att skapa planer och undvika obehagligheter. Men även om vi undviker osäkerheter är det få av oss som gillar total förutsägbarhet. Hur skulle det vara om du visste precis vad du skulle göra och vad som skulle hända de närmsta 20 åren?

Förändringar kan öppna nya möjligheter och ge andra perspektiv. Vi människor blir lätt målfokuserade och ibland hindras vi nå vårt mål som vi tänkt. Men vi kan också upptäcka andra vägar till samma mål – och vi kan finna andra mål som är lika bra eller till och med bättre.

Det kan alltså finns förutsättningar för att vara nyfiken i förändringen. Att utforska vad som kan komma att hända nu, även om det inte var det man tänkte sig. Att bejaka livet, att älska sitt öde, oavsett vad som händer. Livet skiftar ständigt, på gott och ont. Men att inte riktigt veta vad som händer framöver kan också göra livet spännande.

Vill du ha hjälp att reflektera över vad som viktigt för dig och den förändring du vill göra? Coaching är ett bra stöd för att göra tillvaron tydligare, hitta sina drivkrafter och skapa mål kring det som är viktigt. Jag hjälper människor att stressa mindre, må bättre och nå längre. Kontakta mig gärna eller boka ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur coaching skulle kunna hjälpa dig framåt!

Foto: Sarandy Westfall, Unsplash

E-kursen "Att skapa och nå sina mål"

För dig som vill skapa mål som hjälper dig att nå längre!
Lär dig steg för steg att skapa de bästa förutsättningarna att nå dit du vill!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link