Ikigai är sannolikt inte det du tror att det är

Ordet ikigai har fått en stor spridning under ett antal år. Det har skrivits och pratats en hel del om ikigai och hur det kan hjälpa till med meningsfullhet i livet. Ett bekymmer är dock att de flesta som har skrivit om det inte vet så mycket vad de pratar om. Det vanligaste missförståndet bygger på hur en kille fick en tanke om att kombinera ett diagram han sett med ett ord han gillade.

Kanske den största missuppfattningen om ikigai är att det är ett enda, stort livssyfte. Att man ska hitta ett övergripande svar på meningen med sitt liv. Det är inte vad ikigai handlar om. Att känna ikigai kan vara relaterat till många små och stora saker samtidigt. Vad som ger ikigai kan också ändras från tid till annan.

Det finns många föreställningar om vad ikigai är. På ett sätt är det kanske inte så konstigt eftersom det inte finns motsvarigheter till ordet “ikigai” på andra språk. Det blir därför svårt att förklara på ett uttömmande sätt vilket skapar stora möjligheter för egna tolkningar.

En ganska vanlig missuppfattning om vad ikigai är har dock sitt ursprung i venndiagrammet med fyra cirklar, “ikigaiblomman”. Diagrammet har egentligen ingenting med ikigai att göra, men kombinerades med ordet ikigai av en bloggare 2014.

Även om diagrammet är fantastiskt spännande och användbart på sitt sätt handlar det inte om ikigai. Ikigai är inte om skärningspunkten mellan vad man älskar, vad man är bra på, vad man kan få betalt för och vad världen behöver. (I en tidigare bloggtext har vi beskrivit vad ikigai faktiskt är).

Det som ger ikigai behöver inte vara något som du älskar

Ikigai handlar i första hand om vad som upplevs som meningsfullt och viktigt för dig. Det utgår från den du är och dina värderingar snarare än vad du älskar att göra. Det handlar om tillfredsställelsen i att att sträva mot något som är betydelsefullt.

Det som ger ikigai behöver inte vara något som världen behöver

Ens ikigai behöver inte vara något som samhället eller världen har ett behov av eller ens ser en nytta med. Det som ger ikigai kan vara något som bara man själv eller en mindre grupp bryr sig om. Det är i och för sig ganska sannolikt att det meningsfulla ligger i gränslandet mot andra människor i närheten. Att kunna dela aktiviteten eller resultatet med någon, att vara en del av något större. Men det är inte ett kriterium för att en aktivitet ska kunna ge känslan av ikigai.

Det som ger ikigai behöver inte vara något man kan tjäna pengar på

Det kan vara mycket i ens liv som är meningsfullt utan att man får betalt för det. Tänk på hur det är att vara förälder, att stötta vänner eller att hjälpa till med volontärarbete. Det är bara några exempel på meningsfulla, icke betalda, aktiviteter som kan vara källor till ikigai.

Det som ger ikigai behöver inte handla om något du är bra på

Ikigai kan vara vad som helst som är betydelsefullt, oavsett resultat. Något som ger tillfredsställelse, ger möjlighet att utvecklas eller ger möjlighet att bidra. T ex kanske man är nybörjare på att spela instrument, måla eller dansa. Men det kan ändå kännas mycket meningsfullt – och vara en källa till ikigai.

Ikigai handlar inte heller om att leva i mer än hundra år

En del förknippar ikigai med att leva länge. Detta har sin ursprung i Dan Buettners studier av så kallade “Blå zoner”. Buettner undersökte områden i världen där man levde längre än normalt och försökte hitta sambandet mellan livsstil och livslängd. En faktor (av flera) var känslan av syfte och meningsfullhet i livet, något som kallades ikigai i den blå zonen på Okinawa i Japan. Studien har på senare år fått viss kritik för att den underliggande åldersstatistiken för hundraåringarna kan vara felaktig. Det finns dock gott om forskning som visar att att känslan av syfte och meningsfullhet har samband med minskad risk för sjukdom.

Det är genom Dan Buettner och hans TED-talk som ordet ikigai började spridas utanför Japan. Genom en rad slumpmässiga omständigheter kom sedan uttrycket att ge upphov till en miljonindustri.

Ikigai handlar vanligtvis inte om ett stort livssyfte

Kanske den största missuppfattningen om ikigai är att det är ett enda, stort livssyfte. Att man ska hitta ett övergripande svar på meningen med sitt liv. Det är inte vad ikigai handlar om. Att känna ikigai kan vara relaterat till många små och stora saker samtidigt. Vad som ger ikigai kan också ändras från tid till annan.

Att hitta ikigai

Vad som ger ikigai kan absolut platsa i en eller flera av dessa kategorier. Men det behöver inte alltså inte vara så.

Vad som ger ikigai är personligt. Det utgår från de egna värderingarna och känsla för vad som är viktigt, den man innerst inne är. Det kan handla om stora eller små strävanden mot något man ser som betydelsefullt.

Det är dock inte alltid så enkelt att hitta det som ger ikigai. I grund och botten handlar det ofta om att lära känna sig själv genom att utforska det omkring en. Att pröva på, reflektera och skapa nya möjligheter. Saker som gör dig tillfreds, glad och ger dig energi. Något som för dig framåt på ett lugnt och behagligt sätt. Att vara närvarande och samtidigt sträva mot att utvecklas och förändra. Känslan av ikigai hittar man oftast i de vardagliga ögonblicken. I ett samtal med sin käresta en söndagseftermiddag. I ett barnskratt när man blåser såpbubblor. När man hittar en lösning på problemet man funderat länge på. När man tillsammans med kollegorna känner att man gör skillnad på jobbet. Vad är meningsfullt för dig i din vardag?

Är du nyfiken på mer om meningsfullhet, ikigai och hur man skapar det? Vi jobbar på en kurs för dig som vill utforska och skapa mer meningsfullhet och ikigai, steg för steg. Prenumerera på bloggen i rutan uppe till höger (eller under inlägget på en mobil) så får du mail om våra inlägg och mer information när kursen är klar för lansering.

Vill du ha personlig hjälp med att hitta din ikigai och reflektera över vad som är viktigt och meningsfullt för dig? Kontakta mig gärna eller boka ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur coaching skulle kunna hjälpa dig framåt!

Vill ni arbeta med syfte och meningsfullhet på ett bättre sätt i din organisation och ge såväl verksamhet som medarbetare ny energi?  Hör av dig för en diskussion kring hur en föreläsning eller workshop hade ökat känslan av mening på er arbetsplats och gett er bättre fokus!

E-kursen "Att skapa och nå sina mål"

För dig som vill skapa mål som hjälper dig att nå längre!
Lär dig steg för steg att skapa de bästa förutsättningarna att nå dit du vill!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link