5 tips för att utforska meningsfullhet

När man hör andra prata om syfte och meningsfullhet kan det vara lätt att känna sig stressad, kanske också osäker och lite vilsen. Det kan vara lätt att uppleva det som om “alla” andra har hittat mening i sina liv. Så är sällan fallet. Här kommer fem tips för att utforska vad som är meningsfullt.

Men i slutändan är svaret alltid personligt. Svaret finns i den du är, dina värderingar och vad du upplever som tillfredsställande och viktigt. Du är fri att skapa ditt eget svar ur vad som är äkta för dig.

Betydelsen av meningsfullhet

Att känna meningsfullhet i sitt liv är något som är betydelsefullt för oss människor. Det påverkar vår hälsa, både fysiskt och mentalt. Människor som känner meningsfullhet i sina liv lever längre, har färre sjukdomar och påverkas mindre av sin ålder (jämfört med de som inte känner meningsfullhet). Det ger motivation, energi och livstillfredsställelse. Ofta innebär det att vi känner att vi kan hantera och påverka livet – både vårt egna och andras – på ett bra sätt. Behovet av att känna meningsfullhet är grundläggande för oss människor.

Så det är inte konstigt att det kan kännas obehagligt om man är osäker på vad som är meningsfullt. Och det kan vara lätt att stressa upp sig själv om meningsfullhet känns svårt. Vad som ger mening i livet och vad som är ens syfte blir gärna också en stor fråga som kan kännas ödesdiger och skrämmande.

Tips kring att utforska och skapa meningsfullhet

Det hjälper inte heller att det finns en del myter och missförstånd kring meningsfullhet och syfte. Då kan det hjälpa med några råd på vägen:

1. Var nyfiken och öppen

Att utforska meningsfullhet handlar mycket om att vara nyfiken på olika möjligheter. Det är vanligt att man pratar om att hitta sitt syfte, som en tappad peng på gatan. Och det kan då vara lätt att tro att ju mer man letar, desto bättre är det. Men det kan lätt bli att vi analyserar och utvärderar upplevelserna istället för att tillåta oss att vara i stunden och känna vad det faktiskt ger. Att skapa meningsfullhet och syfte handlar mer om att aktivt undersöka vad som känns viktigt och intressant. Att vara öppen för upplevelsen och nyfiket utforska vad den ger för ledtrådar.

2. Sök inte det enda “rätta” svaret

Det kan finnas mycket som skänker meningsfullhet och vi kan ha många olika syften. Det kan till och med vara till nackdel att ha ett enda stort livssyfte. Syftet kan bli för dominerande och göra att man går miste om andra värdefulla upplevelser. Det kan därför vara väldigt betydelsefullt att se allt det som ger meningsfullhet i livet, stort som smått.

3. Resan är lika viktigt som målet och syftet

Meningsfullhet handlar inte nödvändigtvis om att nå målet eller syftet, det handlar mycket om resan på vägen dit. Att känna att man jobbar mot något som är viktigt för en själv (och som man oftast även tycker är viktigt för andra).

För på ett sätt blir vi sällan “färdiga”. Vi kommer hela livet att sträva efter vad vi finner meningsfullt. En del syften går inte att bli färdiga med. Och vad som känns meningsfullt kan förändras med livet – dessutom blir sällan saker “perfekta” med en gång. Vi behöver pröva oss fram, lära oss, utvecklas, pröva på nytt. Så vi behöver ta tillvara på där vi är idag – och njuta av att vi är på väg.

4. Det meningsfulla är inte alltid det man älskar

Meningsfullhet handlar mycket om att man känner att något är viktigt snarare än något roligt eller något man älskar. Det kan förstås sammanfalla, men även det som vanligtvis är roligt kan bli tråkigt eller svårt ibland. Så att man älskar något kan vara en dålig mätare på om något är meningsfullt. Då kan en bättre mätare vara känslan av att det är viktigt och värdefullt att lägga sin tid och energi på.

5. Det finns inga färdiga svar

När det gäller meningsfullhet finns det få färdiga svar som passar alla. Visst blir vi influerade av de normer och värderingar som finns i det samhälle vi lever i. Men i slutändan är svaret alltid personligt. Svaret finns i den du är, i dina värderingar och vad du upplever som tillfredsställande och viktigt. Du är fri att skapa ditt eget svar ur vad som är äkta för dig.

Utforska din egen resa

Mitt allra bästa råd är att vara nyfiken. Att vara öppen för det som sker och vad du upplever. Det kan finnas ledtrådar på de mest oväntade ställen. Kanske kan du hitta dem i vad som tidigare känts meningsfullt och tillfredsställande. Kanske kan du se gemensamma faktorer i det du tycker är viktigt. Kanske finns det intressanta ledtrådar i att prova något helt nytt.

Några saker kanske överraskar dig. Andra kan kännas självklara i efterhand. Det som alltid kommer att hända är att du lär dig mer om dig själv och vad som är viktigt för dig.

Att utforska och skapa meningsfullhet är i mångt och mycket en livsresa. Där vi får nya insikter, svar och frågor allt eftersom. En livsresa där vi behöver se till att njuta av själva resan och inte ha så bråttom till svaren vid resans slut.

Är du nyfiken på mer om meningsfullhet, ikigai och hur man skapar det? Vi jobbar på en kurs för dig som vill utforska och skapa mer meningsfullhet och ikigai, steg för steg. Prenumerera på bloggen i rutan uppe till höger (eller under inlägget på en mobil) så får du mail om våra inlägg och mer information när kursen är klar för lansering.

Vill du ha hjälp att reflektera över och utforska meningsfullhet, syfte och mål? Coaching är ett bra stöd för att skapa tydlighet kring vad som är viktigt och meningsfullt för dej. Du är varmt välkommen att kontakta mig eller boka ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur coaching skulle kunna skräddarsys för dina behov!

Vill ni arbeta med syfte och meningsfullhet på ett bättre sätt i din organisation och ge såväl verksamhet som medarbetare ny energi?  Hör av dig för en diskussion kring hur en föreläsning eller workshop hade ökat känslan av mening på er arbetsplats och gett er bättre fokus!

Foto: Hasan Almasi, Unsplash

E-kursen "Att skapa och nå sina mål"

För dig som vill skapa mål som hjälper dig att nå längre!
Lär dig steg för steg att skapa de bästa förutsättningarna att nå dit du vill!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link