Passion är inget man hittar, det är något man skapar

Hitta din passion!” är ett populärt livsråd som vi ofta får höra. Och visst låter det spännande, att det finns en passion “därute” som vi ska upptäcka och förverkliga. Men det kan vara lätt att våra tankar och förutfattade meningar leder oss fel och begränsar våra möjligheter att skapa passion i våra liv.

Passion kan istället ses som något vi kan utforska och utveckla. Något vi behöver lägga ned tid och engagemang på för att upptäcka, utveckla och växa inom. Att det är upp till oss att undersöka vad som är betydelsefullt för oss och skapa förutsättningarna för vårt intresse att växa.

När vi pratar om passion pratar vi om att ha ett ämne, område eller en aktivitet som vi gillar särskilt mycket, något vi älskar att göra. Rådet att hitta och följa sin passion är tilltalande, välment och klokt i många fall. Vem vill inte få möjlighet att uppleva och kanske jobba med något som man älskar att göra? Men rådet är också behäftat med en del risker. Ett av problemen med att “hitta sin passion” är att formuleringen bygger på några indirekta antaganden. Det ena är att det är något som “hittas”, att det finns därute, klappat och klart, något vi bara ska bli medveten om. Det andra är att det rör sig om en enda sak (eller några få saker) som ger oss passion. Att möjligheterna till passion är begränsade och att vi måste hitta det enda rätta svaret. 

Passion ses lätt som något fast och förutbestämt

Det är inte ovanligt att passion ses som något förutbestämt, att vi ska hitta rätt svar. Det skapar ofta ett antal felaktiga antaganden när vi funderar kring vad som kan vara vår passion. Ett vanligt antagande är att allt blir lekande lätt när vi väl hittat vår passion. Det kommer alltid vara kul och vi har ständig motivation och drivkraft. Har vi dessutom hittat en passion behöver vi inte fundera så mycket mer eftersom det bara “ska” finnas enstaka passioner i ens liv.

Detta kan med tiden ställa till lite problem. Vi möter alla motgångar från tid till annan och det dyker upp svårigheter som drar ned vår energi och motivation. Dessutom är det ganska naturligt att våra känslor varierar, både på kort och lång sikt. Det som känns spännande och nytt idag kommer inte att kännas nytt om två år (även om det kan kännas roligt och intressant på andra sätt). Om man tror att passionen alltid ska vara enkel och rolig kan det skapas tvivel. Man kanske tvekar på om man har hittat rätt och tappar intresset. Eftersom det upplevs som att det bara finns ett fåtal passioner kan det därför vara lätt att tro att man hamnat fel och börjar leta efter något annat som ska vara “rätt”.

Se passion som något som kan utvecklas

Passion kan istället ses som något vi kan utforska och utveckla. Något vi behöver lägga ned tid och engagemang på för att upptäcka, utveckla och växa inom. Att det är upp till oss att undersöka vad som är betydelsefullt för oss och skapa förutsättningarna för vårt intresse att växa. Vi har då inflytande över hur vi vill hantera våra intressen och det blir lättare att se att vi kan ha en rad olika passioner. Detta gör i sin tur att vi blir öppnare för nya ämnen och aktiviteter för att se vilka möjligheter de innebär. Om motivationen och känslorna skulle variera över tid blir inte det heller lika hotfullt för oss utan mer naturligt. Vi förstår också att det krävs engagemang och uthållighet att utveckla och hålla kvar en passion och blir därmed inte lika avskräckta av motgångar.

Var öppen och utforska dina passioner

Se därför passion som något att utveckla snarare än något som är fast och förutbestämt. Var nyfiken och öppen för att prova nya saker och områden, kanske kan du hitta ytterligare något du gillar och som kan berika ditt liv. Eftersom engagemang och passion kan variera, dessutom dagligen, behöver inte motgångar eller tillfälliga motivationsbrister bli så dramatiska. Kanske kan de till och med ses som utmaningar? Skulle de hålla i sig under en längre tid kan det såklart finnas anledning att fundera på vad som i grunden ger passion. Det kanske går att utveckla ännu mer – eller ge anledning att omprioritera mellan de övriga passionerna.

Är du nyfiken på mer om meningsfullhet, ikigai och hur man skapar det? Vi jobbar på en kurs för dig som vill utforska och skapa mer meningsfullhet och ikigai, steg för steg. Prenumerera på bloggen i rutan uppe till höger (eller under inlägget på en mobil) så får du mail om våra inlägg och mer information när kursen är klar för lansering.

Vill du ha hjälp att reflektera över och utforska meningsfullhet, syfte och mål? Coaching är ett bra stöd för att skapa tydlighet kring vad som är viktigt och meningsfullt för dej. Du är varmt välkommen att kontakta mig eller boka ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur coaching skulle kunna skräddarsys för dina behov!

Vill ni arbeta med syfte och meningsfullhet på ett bättre sätt i din organisation och ge såväl verksamhet som medarbetare ny energi?  Hör av dig för en diskussion kring hur en föreläsning eller workshop hade ökat känslan av mening på er arbetsplats och gett er bättre fokus!


Foto: Evgeniya Litovchenko , Unsplash

Läsa mer:
Jachimowicz, J. M. (2019). The Dynamic Nature of Passion: Understanding the Pursuit, Experience, and Perception of Passion [Doktorsavhandling, Columbia University]. https://doi.org/10.7916/d8-df1p-ev15
Chen, P., Ellsworth, P. C., & Schwarz, N. (2015). Finding a Fit or Developing It: Implicit Theories About Achieving Passion for Work. Personality and Social Psychology Bulletin, 41(10), 1411–1424. https://doi.org/10.1177/0146167215596988

E-kursen "Att skapa och nå sina mål"

För dig som vill skapa mål som hjälper dig att nå längre!
Lär dig steg för steg att skapa de bästa förutsättningarna att nå dit du vill!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link