Skippa ditt nyårslöfte – reflektera och skapa mål istället

Har du något nyårslöfte? Eller ger du dig möjlighet att förstå det som varit och sikta på det du önskar framöver? Året går mot sitt slut och de flesta av oss ser fram emot ett nytt år. 2020 har inneburit oväntade utmaningar och 2021 bär med sig en hel del förhoppningar. Men hur kan man göra för att få bästa möjliga avstamp inför det nya året? Ett bra tips är att skippa nyårslöftet. Ge dig istället tid för reflektion kring det som varit och konkretisera det du vill fokusera på under det kommande året.

När du har en tydlig bild av hur du vill att 2021 ska bli, välj de mål du vill sträva mot. Välj dem med omsorg; det är lätt att bli splittrad av att ha för många mål. Prioritera – vad är viktigast just nu? Vilken förändring skulle du må bäst av att göra? Om du kunde lyckas med tre saker under 2021, vilka skulle de vara?

Reflektera mera

Det är alltid klokt med reflektion. Med ett nytt år för dörren kan det också komma väl till pass att skapa de bästa förutsättningarna för en bra start. Varför inte ta någon timma i helgdagarna för reflektion? En bra idé är att börja med att fundera på hur det gångna året har varit. Där kan man ofta hitta en del insikter och lärdomar att ta med sig. Därefter är det dags att fundera på det nya året. Genom att börja på ett övergripande plan, kan man få en översikt var man är och vart man vill. När sedan prioriteringarna är klara är det lättare att sätta tydliga mål. För att slutligen knyta ihop säcken kan det vara klokt att fundera hur man kontinuerligt kan följa upp sina mål och planer under året.

Hur har det gångna året varit?

Att tänka tillbaka på det gångna året skapar förutsättningar för att förstå och lära sig av det som hänt. Att tänka på vad som hänt ur olika perspektiv gör det också möjligt att få en överblick över året. Vissa saker har gått bra, andra har gått fantastiskt. Vissa saker har inte gått alls. Det har funnits härliga upplevelser och spännande möten, tillfällen och människor man är tacksam över. Det har såklart säkert också funnits mindre roliga tillfällen, tillfällen som skapar eftertanke eller till och med sorg. Allt som får plats i ett liv, kanske framför allt i detta 2020 som har varit så annorlunda.

Tag gärna hjälp av en kalender, foton eller noteringar för att se vad som hänt under året. Fundera kring de olika områden i livet som kan vara viktiga; familjen, arbetet, fritiden och kanske din personliga utveckling. Summera vad som har gått din väg och vad som gick mindre bra.

Det kan ge dig tydlighet i hur det gått med dina mål för i år och var dina utmaningar har funnits. Vad du kan bära med dig från året – och vad du kan släppa taget om. Glöm inte att fira dina framgångar!

Hur vill du att det kommande året ska bli?

Tydliggör dina förväntningar och ambitioner för det kommande året. Fundera på hur du vill att det ska bli på de områden som är viktiga för dig. Vad av 2020 vill du ha mer av under nästa år? Vad vill du ha mindre av? Måla upp vad du vill kunna titta tillbaka på nästa jul. Vad behöver du för att det ska bli verklighet?

Det kan fungera rätt bra att skriva ned några rader kring hur man vill att året ska bli, kanske några ord som känns symboliska för året. Utgå från vad som är viktigt för dig, vad du vill ska leda dig framåt just nu. En del väljer ett enda ord som ska sätta tonen för året; “Våga”, “Tillit”, “Fokus”, “Utmaning”. Gör det på ditt sätt, det som fungerar bäst för dig.

Undvik nyårslöften – fundera över dina mål

När du har en tydlig bild av hur du vill att 2021 ska bli, välj de mål du vill sträva mot. Nyårslöften blir lätt önskedrömmar, med begränsad vilja bakom. Arbeta hellre med konkreta mål. Välj dem med omsorg; det är lätt att bli splittrad av att ha för många mål. Prioritera – vad är viktigast just nu? Vilken förändring skulle du må bäst av att göra? Om du kunde lyckas med tre saker under 2021, vilka skulle de vara?

Arbeta igenom dina mål. Fundera hur du ska formulera dem för att de ska bli som vassast. Ta gärna hjälp av bloggens artikelserie om mål för att se till att målen hjälper dig så mycket som möjligt. Ju mer du arbetar med din målformulering, desto större är sannolikheten att du når dina mål.

Möt det nya året med fokus och drivkraft

Den reflektion och planering du nu gjort har lagt grunden för ett år med fokus och energi. Det blir tydligare än ett nyårslöfte vad du vill ha ut av året och vad du behöver göra för att nå framåt. Glöm inte bort att följa upp dina mål och ambitioner emellanåt. Stäm av att allt går på rätt håll eller justera om du behöver göra något annat för att nå dit du vill.

Gott nytt 2021!

Vill du ha personlig hjälp att komma framåt, skapa dina mål och nå dem? Oavsett om det gäller dina personliga mål eller mål för grupper och organisationer är du varmt välkommen att kontakta oss! Boka gärna ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur coachning skulle kunna skräddarsys för dina behov!

Foto: Marcos Paulo Prado, Unsplash

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copy link