5 tips för att göra julhelgen bättre

Julen är snart här igen! Med julfirande, helger och därefter ett helt nytt år. Det är inte ovanligt att det är blandade känslor inför julhelgen. För många är det längtan efter ledighet, julklappar och att få umgås med nära och kära. För andra är det julstress, krav eller kanske fasa inför vad som kan hända när alla samlas.

Genom att bli medveten om egna och andras behov och förväntningar kan man skapa en riktigt bra grund för en skön julhelg. Acceptans och självmedkänsla hjälper till att ta tillvara på det som är bra, man fastnar då inte i irritation, skuldkänslor eller besvikelse. Ser man dessutom till att få utrymme för återhämtning och reflektion har man skapat en bra grund för att ta sig an det nya året!

Julhelgen kan innebära blandade känslor

Det är ofta mycket som ska hinnas med under julhelgen. Man ska hinna jobba undan och dessutom förbereda klappar, julmat och att umgås med familjen. Kanske ska också nyårsfesten fixas samtidigt som man ska förbereda sig för ett nytt år och vad det kan föra med sig. Det är lätt att drömmar, förväntningar och tankar om “självklara” traditioner krockar. Här kommer fem tips för att julhelgen ska bli trevligare:

1. Tänk till kring vad som är viktigt för dig

Stanna upp och fundera igenom vad som är viktigt för dig i julhelgen. Den kan kanske vara att få varva ned i lugn eller att umgås så mycket som möjligt med familjen. Utgå från dig själv och undvik att tänka för mycket på hur andra gör eller hur det “ska” vara. Skapa medvetenhet om vad som är viktigt och mindre viktigt för dig. Det kommer att göra det enklare att hantera alla “måsten” som annars lätt påverkar oss och skapar stress. 

2. Prata igenom förväntningarna

Firar du jul tillsammans med andra, prata om era förväntningar och önskemål. Olika människor har olika uppfattningar och förväntningar, även om man kanske använder samma ord. Jämför vad ni vill och vad ni vill få ut av julhelgen. Prata om hur ni ser att “drömhelgen” ser ut och vilka behov som ligger bakom

Det skapar bra möjligheter att hitta nya lösningar som kan göra det lättare för er alla att få det ni längtar efter. Det kanske kan kräva lite kompromisser. Förhoppningsvis kommer det dock att undvika en del missförstånd och konflikter. 

3. Ta tillvara på det som är bra

Allt blir inte som man tänkt sig. Kanske går något fel, kanske inträffar något oförutsett, kanske glöms något bort. Men låt det inte ta överhanden. Om det inte går att ändra på i stunden, acceptera att det just nu är som det är. Se till att medvetet uppmärksamma det som är bra i situationen så att inte även detta går förlorat. 

4. Visa dig själv medkänsla

Det kan vara lätt att bli irriterad på sig själv om man inte lyckas med allt man tänkt sig i julhelgen. Har man dessutom byggt upp sina förväntningar på hur fantastiskt allting ska bli kan det kännas ännu värre. När verkligheten inte matchar drömmen. Då kan det vara på sin plats att visa sig självmedkänsla. Det innebär att vara accepterande och omtänksamma mot oss själva. Inte döma, utan istället förstå att motgångar är något som finns i alla liv. Vad skulle du säga till din bäste vän om denne råkade ut för samma situation?

5. Ge dig tid för reflektion och vila

Ge dig tid för återhämtning och eftertanke i julhelgen. Det är viktigt att inte bara rusa på och prestera för sig själv eller andra, man behöver tid att vila och vara emellanåt. Att få landa lite, ladda batterierna för att senare kunna ta nya tag. Ett sätt att hitta ro är att medvetet reflektera över vad som varit genom att skriva ned sina tankar och känslor. Ett annat är att summera året på olika områden och sätta upp mål för vad man vill arbeta mot på det nya året. (Vill man göra det enklare för sig kan man använda Planeringsguiden som man kan hämta gratis.)

Med hopp om julefrid

Genom att bli medveten om egna och andras behov och förväntningar kan man skapa en riktigt bra grund för en skön julhelg. Acceptans och självmedkänsla hjälper till att ta tillvara på det som är bra, man fastnar då inte i irritation, skuldkänslor eller besvikelse. Ser man dessutom till att få utrymme för återhämtning och reflektion har man skapat en bra grund för att ta sig an det nya året!

God Jul och Gott Nytt År!

Vill du ha personlig hjälp att reflektera över vad som varit och sätta mål för det nya året? Varmt välkommen att kontakta oss! Boka gärna ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur coachning skulle kunna skräddarsys för dina behov!

Vill du skapa de bästa förutsättningarna för att nå dina mål? Lär dig hur du kan arbeta med dina mål för att nå längre! E-kursen "Att skapa och nå sina mål" går steg för steg igenom hur man skapar mål som hjälper och inte stjälper. Läs mer här ...

Foto: Eugene Zhyvchik, Unsplash
(En tidigare version av inlägget publicerades i december 2021)

E-kursen "Att skapa och nå sina mål"

För dig som vill skapa mål som hjälper dig att nå längre!
Lär dig steg för steg att skapa de bästa förutsättningarna att nå dit du vill!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link