Skippa ditt nyårslöfte – reflektera och skapa mål istället

Har du något nyårslöfte? Eller ger du dig möjlighet att förstå det som varit och sikta på det du önskar framöver? Året går mot sitt slut och de flesta av oss ser fram emot ett nytt år. Men hur kan man göra för att få bästa möjliga avstamp inför det nya året? Ett bra tips är att skippa nyårslöftet. Ge dig istället tid för reflektion kring det som varit och konkretisera det du vill fokusera på under det kommande året.

När du har en tydlig bild av hur du vill att nästa år ska bli, välj de mål du vill sträva mot. Välj dem med omsorg; det är lätt att bli splittrad av att ha för många mål. Prioritera – vad är viktigast just nu? Vilken förändring skulle du må bäst av att göra? Om du kunde lyckas med tre saker under det kommande året, vilka skulle de vara?

Det bästa nyårslöftet är att arbeta med mål

Såhär års brukar de flesta börja fundera över det kommande året och putsa av sina nyårslöften. Det kan handla om att äta vettigare, tillbringa mer tid med familjen eller att ta tag i det där man skjutit upp en tid. Men det blir ofta ganska tandlöst. Även om man kan hitta många idéer på roliga nyårslöften brukar det stanna vid en tanke som kanske håller sig några veckor in på det nya året. Det bästa tipset på nyårslöfte är att strunta i löftet och skapa konkreta mål istället.

Genom att arbeta med mål kan vi skapa de bästa förutsättningarna för en bra start på det nya året. Om vi formulerar målen på rätt sätt kan vi skapa energi, motivation och tydlighet i vad vi ska göra. (Vill du bli riktigt vass, läs om e-kursen “Att skapa och nå sina mål”!) Ett nyårslöfte blir ofta bara en vag önskedröm med begränsad vilja bakom.

En bra idé är att börja med att fundera på hur det gångna året har varit. Där kan man ofta hitta en del insikter och lärdomar att ta med sig. Därefter är det dags att fundera på det nya året. Genom att börja på ett övergripande plan kan man få en översikt var man är och vart man vill. När sedan prioriteringarna är klara är det lättare att sätta tydliga mål. För att slutligen knyta ihop säcken kan det vara klokt att fundera hur man kan följa upp sina mål och planer under året.

Så varför inte ta någon timma i helgdagarna för reflektion?

Reflektera över året som gått

Att tänka tillbaka på det senaste året skapar en överblick och förutsättningarna för att förstå och lära sig av det som hänt. Vissa saker har gått bra, andra har gått fantastiskt. Vissa saker har inte gått alls. Det har funnits härliga upplevelser och spännande möten, tillfällen och människor man är tacksam över. Det har såklart säkert också funnits mindre roliga tillfällen, tillfällen som skapar eftertanke eller till och med sorg. Allt som får plats i ett liv.

Tag gärna hjälp av en kalender, foton eller noteringar för att se vad som hänt under året. Fundera kring olika områden i livet som kan vara viktiga; familjen, arbetet, fritiden och kanske din personliga utveckling. Summera vad som har gått din väg och vad som gick mindre bra.

Detta kan ge dig tydlighet i hur det gått med dina mål för i år och var dina utmaningar har funnits. Vad du kan bära med dig från året – och vad du kan släppa taget om. Och du – glöm inte att fira dina framgångar!

Hur vill du att det kommande året ska bli?

Tydliggör dina förväntningar och ambitioner för det kommande året. Fundera på hur du vill att det ska bli på de områden som är viktiga för dig. Vad vill du ha mer av under nästa år? Vad vill du ha mindre av? Måla upp det du vill kunna titta tillbaka på när du har kommit fram till nästa jul.

Det kan fungera rätt bra att skriva ned några rader kring hur man vill att året ska bli, kanske några ord som känns symboliska. Utgå från vad som är viktigt för dig, vad du vill ska leda dig framåt just nu. En del väljer ett enda ord som ska sätta tonen för året; “Våga”, “Tillit”, “Fokus”, “Utmaning”. Gör det på ditt sätt, pröva dig fram till det som fungerar bäst för dig.

Välj dina mål med omsorg

När du har en tydlig bild av hur du vill att nästa år ska bli, välj de mål du vill sträva mot. Välj dem med omsorg; det är lätt att bli splittrad av att ha för många mål. Prioritera – vad är viktigast just nu? Vilken förändring skulle du må bäst av att göra? Om du kunde lyckas med tre saker under det kommande året, vilka skulle de vara? Vad behöver du för att de ska bli verklighet?

Ta dig tid att arbeta igenom målen. Fundera hur du ska formulera dem för att de ska bli som vassast. Ta t ex gärna hjälp av bloggens artikelserie om mål eller gå vår e-kurs i “Att skapa och nå sina mål” för att se till att du får så mycket hjälp av målen som möjligt. Ju mer du arbetar med din målformulering, desto större är sannolikheten att du når dina mål. Då får du ett “nyårslöfte” som håller!

Möt det nya året med fokus och energi

Den reflektion och planering du nu gjort har lagt grunden för ett år med fokus och energi. Du kommer att märka att det blir tydligare än ett nyårslöfte. Du kommer att veta vad du vill ha ut av året och vad du behöver göra för att nå framåt. Glöm inte heller bort att följa upp dina mål och ambitioner emellanåt. Stäm av att allt går på rätt håll eller justera om du behöver göra något annat för att nå dit du vill.

Gott Nytt År!

Vill du skapa de bästa förutsättningarna för att nå dina mål? Lär dig hur du kan arbeta med dina mål för att nå längre! E-kursen "Att skapa och nå sina mål" går steg för steg igenom hur man skapar mål som hjälper och inte stjälper. Läs mer här ...

Vill du ha personlig hjälp att reflektera över vad som varit och sätta mål för det nya året? Varmt välkommen att kontakta oss! Boka gärna ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur coachning skulle kunna skräddarsys för dina behov!

(Varianter av inlägget har varit publicerat tidigare)
Foto: Marcos Paulo Prado, Unsplash

E-kursen "Att skapa och nå sina mål"

För dig som vill skapa mål som hjälper dig att nå längre!
Lär dig steg för steg att skapa de bästa förutsättningarna att nå dit du vill!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link