Är du ledig när du är ledig?

Den svenska sommaren är här och med den semester och ledighet, något som de flesta av oss längtar efter under stora delar av året. Men det är kanske inte helt lätt att vara ledig under semestern.

“Försök att lägga förväntningarna, kraven och stressen på hyllan. Ta hand om dig själv och de som står dig nära. Se till att planera in lediga dagar under semestern så att det blir en tid för vila och återhämtning.”

Ibland blir semestern inte mycket till semester. Vissa känner ett ansvar att ha ena foten kvar i jobbet; det kan handla om att gå in och jobba någon dag då och då under ledigheten eller att ha koll på mail och telefon för att vara beredd att rycka in om något viktigt dyker upp. Men även om man kan koppla bort jobbet riskerar semestern att handla om allt som ska göras. Ledigheten kanske är intecknad av resor som ska göras till släktingarna eller av vänner som ska komma och hälsa på. Eller så ska allt det där som inte har hunnits med på resten av året göras under några veckors ledighet; trädäcket ska byggas, förrådet ska rensas, fasaden ska målas.

Det är viktigt att få vara ledig på riktigt också. Att ha dagar då inget är planerat och man kan göra det som faller en in. För vissa handlar det om att ligga på sofflocket hela dagen, för andra kan det vara att läsa en bok eller hänga med familjen på stranden. Dagar utan “borden”, “måsten” och planer, dagar då man bara får vara.

Det är välbehövligt för både kropp och själ att få minimera alla krav i omgivningen och lyssna på sig själv en stund. Att slappna av och få möjlighet att komma ikapp och ladda upp depåerna i kroppen som kanske blivit ansträngda i vardagslivet.

Det kan vara en utmaning att ta det lugnt. Alltför ofta fyller vi vår tid med saker som ska göras. Om det inte är att tvätta, städa eller ta hand om huset/bilen/båten kan det vara att planera och fixa aktiviteter med familj och vänner. Vanan att alltid vara på språng kan driva oss framåt med en känsla av att vara lite jagade, att det finns något som borde göras istället för det vi gör just för tillfället. Att vi känner en mängd “borden” och “måsten” som behöver vara på plats innan vi får ta det lugnt.

Försök att lägga förväntningarna, kraven och stressen på hyllan. Ta hand om dig själv och de som står dig nära. Se till att planera in lediga dagar under semestern så att det blir en tid för vila och återhämtning.

Njut av sommaren!

Vill du ha hjälp att reflektera över vad som viktigt för dig och den förändring du vill göra? Coaching är ett bra stöd för att göra tillvaron tydligare, hitta sina drivkrafter och skapa mål kring det som är viktigt. Jag hjälper människor att stressa mindre, må bättre och nå längre. Kontakta mig gärna eller boka ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur coaching skulle kunna hjälpa dig framåt!

E-kursen "Att skapa och nå sina mål"

För dig som vill skapa mål som hjälper dig att nå längre!
Lär dig steg för steg att skapa de bästa förutsättningarna att nå dit du vill!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link