Har du FOMO och FOBO så att du får FODA?

Att välja och fatta beslut bland alla tillgängliga alternativ kan vara en utmaning när det finns så många val och allt händer i en rasande takt. Det är lätt att man vill vara på alla ställen samtidigt eller bli orolig för att det finns något bättre val att göra. I värsta fall kan man bli så obeslutsam att man aldrig gör något val. Det är kanske symptomatiskt för vår tid att vi har namn för detta: FOMO, FOBO och FODA.

Var närvarande där du är. Att vara mindful och ta tillvara på det som är i stunden har kopplats till en mängd hälsofördelar. Det hjälper en också att se och uppskatta det som finns omkring en. Och är du inte närvarande går du inte bara miste om det som händer någon annanstans, du går även miste om det som faktiskt händer dig, här och nu. 

Idag sker förändringar hela tiden, i allt snabbare takt. Jobb, roller och relationer kan vara förändrade från en dag till en annan. Information och nyheter sköljer över oss i en aldrig sinande ström från TV, radio, sociala medier, e-post och appar av alla de slag. Det är inte konstigt att vi ständigt har koll på mobilen och andra kanaler för att hålla oss informerade.

Det är en utmaning att skapa ordning i detta ständiga brus. Att kunna sålla bland alla intryck och all information som når oss. Att kunna fokusera och fatta beslut. Dessutom många gånger med osäkerhet kring vad alternativen är, vad resultatet kommer att bli och vad som är “rätt” att göra.

Det är rätt symptomatiskt att det har utvecklats uttryck som FOMO, FOBO och FODA. Det är ord som beskriver det beteende som man lätt kan få i denna svårnavigerade värld.

FOMO – Rädslan för att gå miste om något

FOMO betyder Fear Of Missing Out, rädslan att gå miste om något. Det handlar framför allt om att gå miste om något givande socialt. Resultatet blir att man hela tiden försöker hålla koll på vad som händer för att inte missa något av betydelse. Man kanske också försöker vara med på så många möten, sammankomster och tillställningar som möjligt. Det kan ju hända något viktigt eller roligt på någon av dem. 

Att känna FOMO kan lätt skapa en distraktion från att vara fokuserad och närvarande i det man sysslar med för stunden. Även om man gör något trevligt och givande, kan osäkerheten över att det är roligare någon annanstans kännas tydlig. Det påverkas också av sociala medier, där vi ständigt kan se allt som händer och allt våra vänner gör. Risken finns då att man önskar att man hade varit med dem istället för det sammanhang man är i för tillfället. FOMO är sammankopplat med en rad negativa effekter såsom mer negativa känslor, stress och minskad sömn.

FOBO – Rädslan för ett bättre alternativ

FOBO är en förkortning för Fear Of a Better Option, rädslan för att det finns ett bättre alternativ. Det är nära besläktat med FOMO; när det finns en stor mängd alternativ i nästan varje fråga, hur ska man då fatta det bästa beslutet? Och eftersom allt ständigt förändras vill man gärna hålla allt öppet så länge som möjligt. Det blir alltså en poäng att skjuta upp beslut och engagemang så länge som möjligt för att se om det dyker upp ett bättre alternativ runt hörnet.

Detta kan vara särskilt tydligt i dejtingvärlden, framför allt i dessa tider av internetdejting. Genom appar och webbsajter som Tinder, Match m fl kan man teoretiskt få kontakt med hundratals andra singlar, utbudet kan te sig enormt. Och rädslan för att det kan finnas någon annan därute som passar bättre in i de egna drömmarna kan stöka till det. Den kontakt man redan har kanske inte får den närvaro och den uppmärksamhet som krävs för att göra den till något riktigt bra.

FODA – Rädslan för att fatta ett beslut

FODA, Fear Of Doing Anything, står för rädslan för att fatta ett beslut och faktiskt göra något. Att få reda på alla alternativ är en sak, att dessutom sedan förstå de olika konsekvenserna av alternativen är en annan. Det kan vara näst intill omöjligt att få insikt om vilka resultat ett visst alternativ innebär. Detta kan resultera i att man inte vågar göra någonting.

Ett enkelt och tydligt exempel är pensionssparande. De flesta vet att det är klokt och viktigt att spara till sin pension. Men det är ett komplext område med många olika alternativ bland fonder, försäkringstyper och bolag. Vad resultatet blir den dag man pensionerar sig är svårt att bedöma och hur mycket det skiljer mellan alternativen beror till stor del på okända faktorer som framtida skatteeffekter, risknivåer och avkastningsförväntningar. Det gör att många har svårt att ens sätta sig ned och gå igenom de olika alternativen. Och om man en gång har fattat ett beslut om sitt sparande kan det finnas stort motstånd till att tänka om, även om förutsättningarna har ändrat sig rejält.

Hur kan man hantera sin FOMO, FOBO och FODA?

Att vara medveten om riskerna med FOMO, FOBO och FODA kan vara ett första steg i att medvetet hantera dem. Några saker att tänka på:

  • Oftast behöver man göra ett val, även om det kan vara svårt. Man kan t ex inte vara på två ställen samtidigt. 
  • Att inte fatta ett beslut är också ett beslut. Att undvika att fatta ett visst beslut är ett beslut i sig som kan ha konsekvenser man inte tänkt på.
  • Alla beslut behöver inte vara perfekta. Emellanåt kanske man kan ge avkall på sin önskan att ha insikt i alla olika alternativ. Det räcker kanske att man vet tillräckligt för att fatta ett beslut som är tillräckligt bra.
  • Var närvarande där du är. Att vara mindful och ta tillvara på det som är i stunden har kopplats till en mängd hälsofördelar. Det hjälper en också att se och uppskatta det som finns omkring en. Och är du inte närvarande går du inte bara miste om det som händer någon annanstans, du går även miste om det som faktiskt händer dig, här och nu. 

Mindfulness är ett fantastiskt sätt att träna sig på att vara närvarande i nuet och uppmärksamma vad som är, utan att döma. Att se världen som den är och träna tacksamhet och självmedkänsla. Vill du ha hjälp med mindfulness eller att reflektera över det som ger dig meningsfullhet? Genom coachning hjälper vi människor att stressa mindre, må bättre och nå längre. Kontakta oss gärna eller boka ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur coachning skulle kunna hjälpa dig framåt!


Foto: Victoriano Izquierdo, Unsplash

Läsa mer:
Milyavskaya, M., Saffran, M., Hope, N., & Koestner, R. (2018). Fear of missing out: Prevalence, dynamics, and consequences of experiencing FOMO. Motivation and Emotion, 42(5), 725–737. https://doi.org/10.1007/s11031-018-9683-5
Originalkrönikan som myntade uttrycken: https://harbus.org/2004/social-theory-at-hbs-2749/

E-kursen "Att skapa och nå sina mål"

För dig som vill skapa mål som hjälper dig att nå längre!
Lär dig steg för steg att skapa de bästa förutsättningarna att nå dit du vill!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link