JOMO – glädjen över att gå miste om något

Det är svårt att nämna FOMO och FOBO utan att prata om JOMO. På svenska betyder JOMO “glädjen över att gå miste om något”. Det står för att släppa kravet att alltid sträva efter prestationer eller upplevelser och istället medvetet välja situation och vara fullt närvarande i den.

Det är lätt att dras med i prestationshetsen och försöka hinna med allt som man “borde” göra. Försök istället att hitta glädjen i att gå miste om upplevelser – genom att hitta glädjen och tillfredsställelsen av att vara närvarande i det som är meningsfullt för dig.

Vi lever in en tid av informationsöverflöd. Och det handlar inte bara om arbete, det handlar också om nyheter, samhällsinformation, möjligheter till underhållning, var din granne var på fest i lördags och vad din nästkusin åt till lunch idag. Vi behöver ständigt hantera denna informationsström och utvärdera hur vi ska prioritera informationen.

Vi har i en annan artikel nämnt FOMO och FOBO, rädslor som handlar om att man borde göra något annat än det man gör och att välja något men sen upptäcka ett bättre alternativ. Kort och gott, rädslor för att inte leva det optimala livet i varje sekund. Därför blir vi lätt distraherade och får svårt att njuta av det som faktiskt händer oss. 

Jakten på det optimala livet

Det kan vara väldigt stressande att ständigt försöka lista ut vad som är det optimala beslutet. Att försöka balansera allt man “borde”. Man kanske “borde” jobba undan något, söka det där jobbet, se den där serien alla pratar om, dammsuga, vara social med kollegorna, hänga med vännerna, ut och springa. Listan kan göras lång och leder lätt till en ständig hets efter att prestera, såväl i arbetet som privat och socialt.

Det är också väldigt lätt att jämföra sig med andra och dras med i prestationshetsen. Man vill vara lika framgångsrik, lika vältränad, ha det lika välstädat och uppleva samma fantastiska äventyr som “alla” andra. Och sociala medier driver på denna känsla. Vi möts ständigt av bekantskapskretsens bästa stunder och vi vill gärna vara lika “lyckade”. Det är då lätt att glömma att vi har alla olika förutsättningar och gör olika resor i livet.

Det är få av oss som kan göra allt utan att slå knut på sig själv. Som en motreaktion på detta finns begreppet JOMO.

JOMO – Glädjen över att gå miste om något

JOMO står för Joy Of Missing Out, som på svenska betyder glädjen över att gå miste om något. Det handlar om att vara glad över att man är där man är, över det val man gjort. Vilket såklart inte behöver betyda att man tycker illa om det man valt bort, bara att man är tillfreds med sitt val.

I grund och botten gäller det att stanna upp och fundera över vad som är viktigt för en själv. Vad vill du prioritera, vad är viktigt för dig just nu? Vad vill du njuta av? Hur ser lycka och att vara lyckad ut för dig?

Istället för att drivas framåt av alla olika intryck och möjligheter ser man alltså till att beslutet är ens eget. Det kan vara att man behöver en helg i lugn och ro. Kanske kan några extra timmar på jobbet vara en god investering. Eller så behöver man prioritera sina vänner.

Det viktiga är att man gör ett medvetet val så att man sedan känner sig nöjd med det. Det skapar förutsättningen för att vara närvarande på riktigt, utan onödiga distraktioner. Glädje handlar ofta inte om att få det man inte har, utan att vara nöjd med det man har i just den stunden. Dessutom får man tillfredsställelsen av att göra det man själv verkligen behöver.

Det kan innebära att man håller sig ifrån sociala medier för en stund. Detta kan då underlätta att man verkligen är närvarande och faktiskt uppskattar det som finns omkring en. Likaså kan man till viss del undvika impulserna att jämföra sig med andra. Man låter helt enkelt livet ha sitt eget tempo och har inte bråttom till nästa tillfälle att prestera. 

Det viktiga är att vara närvarande i det som är meningsfullt för dig

Det är lätt att dras med i prestationshetsen och försöka hinna med allt som man “borde” göra. Försök istället att hitta glädjen i att gå miste om upplevelser – genom att hitta glädjen och tillfredsställelsen av att vara närvarande i det som är meningsfullt för dig.

  • Undvik att jämför dig med andra. Tänk på att du lever ditt liv, med dina förutsättningar
  • Koppla gärna bort sociala medier en stund för att slippa bli påverkad av vad andra gör
  • Fundera igenom vad du själv innerst inne vill – och vad som handlar om att du “borde” eller “måste”.
  • Fatta beslut utifrån de prioriteringar du väljer att göra
  • Var närvarande i stunden. Ta in och upplev allt av det du har omkring dig och de du umgås med. Annars går du även miste om det som faktiskt händer dig, här och nu.

Mindfulness är ett fantastiskt sätt att träna sig på att vara närvarande i nuet och uppmärksamma vad som är, utan att döma. Att se världen som den är och träna tacksamhet och självmedkänsla. Vill du ha hjälp med mindfulness eller att reflektera över det som ger dig meningsfullhet? Genom coachning hjälper vi människor att stressa mindre, må bättre och nå längre. Kontakta oss gärna eller boka ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur coachning skulle kunna hjälpa dig framåt!

Foto: Natashia Shukla, Unsplash

Läsa mer:
FOMO vs. JOMO: How to Embrace the Joy of Missing Out
From FOMO to JOMO: the joy of missing out
Krönikan som myntade begreppet JOMO

E-kursen "Att skapa och nå sina mål"

För dig som vill skapa mål som hjälper dig att nå längre!
Lär dig steg för steg att skapa de bästa förutsättningarna att nå dit du vill!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link