Hjärnan hatar osäkerhet

Osäkerhet är något av det som stressar oss mest. Hjärnan arbetar hela tiden med att försöka skapa tydlighet, förutsägbarhet och kontrollerbarhet för oss. Och det kan ställa till det för oss när vi som nu är i en situation där mycket är okänt och vi överöses med rapporter om Covid-19 i alla kanaler.

“Ta det lugnt. Tvätta händerna. Använd de åtgärder du finner lämpliga och håll koll på officiella råd och direktiv. Tänk på att du hjälper andra att skydda sig när du skyddar dig. Undvik att dras med i – eller sprida – rädsla och hysteri”

Hjärnan är sedan stenåldern programmerad att lägga märke till risker och försöka kontrollera dem. Det är så vi funkar och ju mer vi utsätts för dessa signaler desto mer aktivitet i hjärnan. Detta gäller även om det bara är samma information som upprepas.

Tendensen är tydlig på sociala medier just nu. Det delas inlägg från allehanda mer eller mindre trovärdiga källor. Det spekuleras, fabuleras och kritiseras. Dras inte med i detta. Ju mer vi aktiverar hot- och stressystemet, desto mindre möjlighet har vi till rationell tanke. Hjärnan kopplar bokstavligt talat bort pannloberna for att begränsa våra alternativ.

Tänk på att:

  • Det är naturligt att vilja älta och fundera kring det som är osäkert men försök att inte låta det gå överstyr.
  • Vi har en benägenhet att fokusera på negativ information (vilket också är det som “säljer”). Glöm inte bort det finns annan information också.
  • Undvika att spekulera eller “killgissa”. Använd information från tydliga och vederhäftiga källor.
  • Vara källkritisk. Det sprids mycket felaktig information, mer eller mindre medvetet.
  • Vara medveten om din och andras bekräftelsebias. Det betyder att vi alla har en benägenhet att se det som bekräftar vår befintliga uppfattning. Tycker du redan att Folkhälsomyndigheten har gjort ett dåligt jobb är det vad du kommer att se framöver också.

Ta det lugnt. Tvätta händerna. Använd de åtgärder du finner lämpliga och håll koll på officiella råd och direktiv. Tänk på att du hjälper andra att skydda sig när du skyddar dig. Undvik att dras med i – eller sprida – rädsla och hysteri.

Vi kommer att ta oss igenom detta också.

Vill du ha hjälp att reflektera över vad som viktigt för dig och den förändring du vill göra? Coaching är ett bra stöd för att göra tillvaron tydligare, hitta sina drivkrafter och skapa mål kring det som är viktigt. Jag hjälper människor att stressa mindre, må bättre och nå längre. Kontakta mig gärna eller boka ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur coaching skulle kunna hjälpa dig framåt!

Officiella källor:
Folkhälsomyndigheten
MSB
Krisinformation.se

E-kursen "Att skapa och nå sina mål"

För dig som vill skapa mål som hjälper dig att nå längre!
Lär dig steg för steg att skapa de bästa förutsättningarna att nå dit du vill!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link