Balansen mellan “att göra” och “att vara”

Mycket i våra liv handlar om att sträva mot olika mål. Våra prestationer och vårt “görande” får stort utrymme i våra liv och det kan vara lätt att det tar överhanden. Vi behöver också tillåta oss att få “vara”, att släppa krav på att prestera och bara få vara dem vi är. Det ger oss möjlighet att stanna upp och se det som faktiskt är bra i våra liv. Balansen mellan “att göra” och “att vara” är viktig.

    “It’s okay to make a wish, to have an aim. But we shouldn’t allow it to become something that prevents us from living happily in the here and the now.”

Thich Nhat Hanh

Vi människor är aktiva varelser. Vi drivs av att sätta och nå mål, stora som små. Att gå upp ur sängen på morgonen. Att göra ett bra jobb. Kanske att arbeta mot miljöförstöringen. Det är en naturlig del av att vara människa, vi strävar efter att få styra våra liv, att få känna oss kompetenta, att känna tillhörighet med andra människor. Att förändra.

Att aktivt vara med i olika förändringar är också en viktig del i att känna meningsfullhet. Det kan handla om att lära sig något nytt, att hjälpa sina barn växa upp till egna människor eller att bidra till något som hjälper andra.

Det är dock viktigt att vi känner oss tillräckliga i dem vi är, att vi tillåter oss att bara vara. Att vi inte känner en press på att vi alltid måste prestera för att duga. Utan att vi kan njuta av att bara vara dem vi är och ta tillvara på det som finns i stunden. Både “att göra” och “att vara” är viktigt för oss.

Att göra

Att engagera sig och vara aktiv är alltså naturligt och viktigt. Men “görandet” får alldeles för mycket fokus i vårt samhälle idag, av flera skäl. Ett skäl är att prestation ofta är lätt att mäta. Det går att bocka av hur många mail man har svarat på idag. Det går lätt att summera veckans försäljning eller antalet kundbesök. Om inte annat ser man upptagen ut. Det som går att mäta får fokus.

Ett annat skäl är att prestationer kan vara lätta att se och kommunicera. På jobbet kan det handla om titlar, försäljningsmål, projektleveranser och annat. I privatlivet kan det röra sig om fina bilar, att bygga trädäck eller ett stort behov av att finnas till för andra (på sin egen bekostnad). Det mesta får dessutom ytterligare dimensioner av att läggas ut på sociala medier – både för att visa sina egna prestationer och för att bli påverkade av andras.

Det kan vara lätt att tro att det egna värdet ligger i det man presterar. Att man aldrig är bättre än sin senaste leverans. Det blir lätt en prestationsbaserad självkänsla och kan vara en anledning till alla prestationsprinsessor och -prinsar i samhället.

Det är viktigt för oss att utvecklas, att förändra, att känna att vårt liv har en riktning. Det kan betyda mycket för oss och ger oss möjligheter att förverkliga oss själva och nå vår potential. Men det är inte dina prestationer som ger dig ditt värde som människa.

Att vara

Det mest grundläggande för oss människor är att tillåta oss att bara “vara”. Att ge oss möjligheten att inte göra något, att inte prestera. Det ger tillfälle att stanna upp en smula, se oss själva och se det som faktiskt finns omkring oss, här och nu. 

En sådan stund kan ge utrymme för lugn och återhämtning men också att faktiskt se och uppskatta det vi har omkring oss. Kanske skiner solen därute. Eller så sitter det fantastiska kollegor omkring dig. Möjligtvis sitter du själv i stillheten och lugnet hemma – eller har fullt upp med snörvlande eller stojande barn som är rätt härliga ändå.

Om du t ex tar en minut och bara sakta tar in det du ser och hör – och på riktigt ser människorna och tingen omkring dig, vad upplever du då? Vad känner du då? 

Om vi tillåter oss att bara vara emellanåt kan vi också närma oss att se att vi människor är värdefulla som vi är. Att det är det vi ÄR som är det viktiga, snarare än vad vi GÖR. Och att vi behöver ge oss tillfällen att bara finnas till ibland. Vi behöver få känna oss värdefulla utan att behöva prestera, att sitta still och kanske tänka “Här sitter jag och duger”. Det ger oss också en möjlighet att ta tillvara på det som faktiskt är bra omkring oss och inte bara rusa vidare till nästa sak som måste fixas.

Att hitta balans

Både “att göra” och “att vara” är viktiga delar av att vara människa. Utmaningen är att hitta sätt att balansera dessa två. Vi behöver sätta mål och följa motivationen att jobba mot förändringen. Känna energin i det som för oss framåt och känna oss nöjda och stolta över det vi åstadkommit.

Vi får samtidigt inte glömma bort att livet är här och nu. Att vi är värdefulla precis som vi är, oavsett våra prestationer. Så att vi tar tillvara på stunden vi har. Lyckan finns i det som upplevs här och nu så se till att uppmärksamma det som är bra, just nu.

Mindfulness är ett fantastiskt sätt att träna sig på att vara närvarande i nuet och uppmärksamma vad som är, utan att döma. Att se världen som den är och träna tacksamhet och självmedkänsla. Vill du ha hjälp med mindfulness eller att reflektera över det som ger dig meningsfullhet? Genom coachning hjälper vi människor att stressa mindre, må bättre och nå längre. Kontakta oss gärna eller boka ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur coachning skulle kunna hjälpa dig framåt!

Foto: Keegan Houser, Unsplash

E-kursen "Att skapa och nå sina mål"

För dig som vill skapa mål som hjälper dig att nå längre!
Lär dig steg för steg att skapa de bästa förutsättningarna att nå dit du vill!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link