Finns det positiv stress?

Ibland pratas det om positiv och negativ stress. Finns det positiv stress? Det korta svaret är: Nej, stress är vare sig positiv eller negativ – det är en grundläggande, livsviktig kroppslig reaktion.

“Det finns alltså ingen positiv eller negativ stress, det finns bara stress. Stressfunktionen i sig är dock en naturlig och användbar egenskap. Det viktigaste är att se till att den inte blir skadlig, att vi får den återhämtning vi behöver. Då kan stressreaktionen vara ett värdefullt verktyg för att hantera tuffa situationer.”

Stress är en ändamålsenlig kroppslig funktion

När vi upplever att de krav som uppstått är större än de resurser vi har varvar kroppen upp; den s k stressreaktionen. Kroppen förbereder sig genom att öka de resurser den har. Den ökar blodflödet till muskler som kan hjälpa oss att slåss eller fly, drar ihop ytliga blodkärl och ökar ämnesomsättningen. Samtidigt minskas blodflödet till system som inte behövs. Framför allt gäller det återuppbyggande system som t ex matsmältning och smärtsystem. Kroppen förbereder sig för en urladdning.

Stressreaktionen är i grunden en bra och livsviktig funktion för oss. Den har utvecklats under tusentals år och det har hjälpt oss att överleva som art. Ursprungligen har det handlat om tydliga hot som till exempel ett attackerande rovdjur eller en aggressiv människa. Hoten har varit akuta och över efter en kort stund, kanske efter några minuter eller någon timma.

Stress utan återhämtning blir skadlig

Problemet idag är vanligtvis inte stressen i sig utan bristen på återhämtning. Vi hotas sällan av vilda djur i dagens samhälle. Istället kan det vara tempot på jobbet, hög arbetsbelastning, oklara uppgifter, osäkerheter i ekonomin eller skakiga relationer som stressar oss. Stressmoment som förvisso kan uppstå fort, men som riskerar att fortgå under veckor, månader och år. Om vi inte skapar utrymme för återhämtning kommer stressreaktionen vara ständigt igång, vilket sakta men säkert bryter ned kroppen.

När kroppen ligger i stressläge är det att jämföra med en bil som körs på höga varv. Det funkar ett tag. Men det sliter på och de system som bygger upp kroppen har lägre blodflöde, så vi både sliter mer och återställer mindre. Dessutom ingår det i stressreaktionen att dämpa de signaler om trötthet och smärta som finns. Vill det sig riktigt illa slår vi ut en del signalsystem och dränerar kroppen på viktiga substanser. System som behövs för att fungera normalt. Det är då vi hamnar i utmattning, blir utbrända.

Vår inställning till stress påverkar oss

Vår attityd till stress är betydelsefull för hur vi påverkas. Psykologen Kelly McGonigal menar att om vi förstår att stress är en naturlig reaktion blir stressen mindre skadlig. Forskning visar att människor med inställningen att stressen gav dem bättre förmågor att hantera svåra situationer hade mindre fysiskt skadliga stressreaktioner än de med negativ inställning till stressen.

Hon menar också att vi är byggda för att söka hjälp i stressfulla situationer. Oxytocin är ett hormon med många egenskaper och utsöndras bl a vid amning, beröring och sexuella aktiviteter. Det gör oss lugna, sociala, tillitsfulla och lyckligare. Oxytocin utsöndras också vid stress och McGonigal menar att det är en funktion för att vi ska bli sociala. Detta för att vi inte ska behöva möta utmaningarna ensamma och för att vi ska kunna be om hjälp.

Det finns alltså ingen positiv eller negativ stress, det finns bara stress. Stressfunktionen i sig är dock en naturlig och användbar egenskap. Det viktigaste är att se till att den inte blir skadlig, att vi får den återhämtning vi behöver. Då kan stressreaktionen vara ett värdefullt verktyg för att hantera tuffa situationer.

Vill du ha hjälp att reflektera över vad som viktigt för dig och den förändring du vill göra? Coaching är ett bra stöd för att göra tillvaron tydligare, hitta sina drivkrafter och skapa mål kring det som är viktigt. Jag hjälper människor att stressa mindre, må bättre och nå längre. Kontakta mig gärna eller boka ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur coaching skulle kunna hjälpa dig framåt!

Läs mer:
Kelly McGonigal och om inställningen till stress: https://www.ted.com/talks/kelly_mcgonigal_how_to_make_stress_your_friend

E-kursen "Att skapa och nå sina mål"

För dig som vill skapa mål som hjälper dig att nå längre!
Lär dig steg för steg att skapa de bästa förutsättningarna att nå dit du vill!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link