6 nya tips inför sommaren

Sommaren är här och för de flesta av oss också semestern. En tid med många förhoppningar och förväntningar. Ofta också ett par veckor som flyger förbi alltför snabbt. Här kommer några tips på hur man kan ta tillvara på dessa härliga sommarveckor.

Framför allt är semestern en tid då vi vill ha härliga upplevelser och njuta av livet. Dessa upplevelser ger oss energi och glädje, även om det ofta känns som om de tar slut alldeles för snabbt. Men det finns vanor som gör att vi kan hålla kvar i ögonblicken och de goda känslorna längre.

6 tips för att njuta av sommaren

Sommaren står för dörren och för många av oss något vi längtat efter länge, framför allt under mörka kalla vinterdagar. Semesterledigheten hägrar och nu ska allt det där vi har hoppats på infrias. Det kan finnas många förväntningar och sommaren har en tendens att bli kortare än vad vi hoppas på.

Förra året skrev jag om 5 råd för en skön semester. Här kommer ytterligare några tips för att kunna njuta ännu mer av sommaren:

1. Prata om förväntningar

Det kan finnas många olika tankar och förväntningar om vad som ska hända under semestern, framför allt om det är flera personer som är inblandade. Det kan till och med vara så att man använder samma ord men menar olika saker. En skön vecka i sommarstugan kan för en person innebära att man bara ska läsa böcker och för en annan att man ska bjuda in många gäster till goda middagar.

Försök att vara tydlig inför varandra vilka förväntningar och önskningar som finns så att ni skapar de bästa möjligheterna att hitta lösningar som passar alla. Läs gärna mer om hur man kan göra i artikeln “Hur ser ”färdigt” ut?”.

2. Var närvarande

Var närvarande i stunden. Om du äter glass, känn då hur glassen smakar, hur kylan känns i munnen, hur den sakta smälter mot tungan. Leker du med barnen, var närvarande i leken. Lägg oro eller planer åt sidan och ta in leken, skratten och upplevelsen. Åker du på utflykt, lägg märke till landskapet, utsikten och sällskapet. Var närvarande i alla situationer och kanske lite nyfiken, se vad du kan upptäcka för något du inte sett förut, i din partner, i barnen, i omgivningarna.

Att vara närvarande i det man gör är grunden i mindfulness och är kopplat till många fördelar, bland annat bättre mående och glädje.

3. Tacksamhet

Att känna tacksamhet för stunder, upplevelser eller helt enkelt vad som finns i ens liv är en tydlig källa till glädje och välmående. Det är också något som i allmänhet skapar bättre relationer till de människor som är omkring oss. Tacksamhet handlar inte om att vara artig mot någon som gjort någonting för oss. Det handlar mer om den glädje vi känner när något är bra i våra liv och att det som är bra kommer från något annat än oss själva.

Ta gärna en stund då och då och lägg märke till det som är bra. Denna förmåga till tacksamhet kan man faktiskt också träna upp. Gör det till en vana att varje kväll skriva ned tre saker du är tacksam för under just den dagen. Du kommer sannolikt märka att det går lättare och lättare att komma på fler och fler saker – och att du mår bättre.

4. Förundran och hänförelse

Det engelska uttrycket “awe” har ingen riktigt bra motsvarande ord i svenskan. Det kan kanske översättas med hänförelse, förundran eller vördnad. Det är den känsla som uppstår när vi upplever någonting vi tycker är enastående och som till viss del förändrar vår förståelse av världen. Det kan vara naturupplevelser som en fantastisk utsikt, att se blixtarna i ett åskväder, att begrunda stjärnorna på natthimlen eller helt enkelt en vacker blomma. Känslan kan också komma av ett vackert konstverk, ett musikstycke eller att se miraklet i ett nyfött barn.

Att känna denna förundran är såklart en härlig känsla. Men förundran är också kopplat till andra bra effekter såsom högre meningsfullhet och livstillfredsställelse, lägre stress, bättre immunsystem och en högre känsla av gemensamhet med andra människor. Så se om du kan skapa möjligheter att uppleva förundran i sommar. Ge dig tid att uppleva vackra utsikter och härliga naturpromenader. Kanske också besöka ett konstmuseum eller ta del av inspirerande och spännande historier om andra människor?

5. Ta vara på dina upplevelser

Framför allt är semestern en tid då vi vill ha härliga upplevelser och njuta av livet. Dessa upplevelser ger oss energi och glädje, även om det ofta känns som om de tar slut alldeles för snabbt. Men det finns vanor som gör att vi kan hålla kvar i ögonblicken och de goda känslorna längre. Här kommer några av dem:

  • Berätta för andra vad du varit med om. Genom att dela med sig av sin upplevelse och sina känslor kan du återuppleva situationen och glädjen.
  • Ta ett “mentalt foto”. Stanna upp i stunden, njut och ta in alla intryck du har. Försök att lägga alla detaljer av vad du upplever på minnet.
  • Förlora dig i stunden. Försök att inte analysera för mycket eller att göra flera saker samtidigt. Var helt närvarande i det som händer och vad du upplever.
  • Påminn dig om att allt är övergående. Allt har ett slut. Den insikten kan göra att vi kan njuta på ett djupare plan. Vi kan ta tillvara och se det vackra i stunden på ett annat sätt.

6. Acceptans

Allt blir inte som man vill eller planerar, det är en del av livet. Även de bästa semesterplaner kan hastigt bli förändrade. Det finns naturligtvis en del man kan lära sig av misstag och självklart ska man tillåta sig att vara ledsen och besviken om något inte blir som förväntat. Men om du kan, undvik att älta eller irritera dig på vad som hänt. Oavsett hur mycket man vill att saker och ting ska vara annorlunda, är verkligheten som den är.

Ibland håller vi kvar vid våra tankar om hur vi tycker att det borde vara för länge. Och går miste om att ta tillvara på det som faktiskt är. Om nu verkligheten är som den är, vad vill vi göra åt det? Acceptans är inte lätt, men väldigt befriande när man når det. Om du vill kan du läsa mer om acceptans här.

Framför allt: ha semester under semestern

Oavsett alla goda råd som finns är det naturligtvis vad som är semester för dig som är det viktiga. Se till att göra det du gillar och som ger dig den rätta semesterkänslan – eller sommarkänslan om du kanske kommer att jobba istället för att vara ledig.

Ha en skön sommar!

Vill du ha hjälp att reflektera över vad som viktigt för dig och den förändring du vill göra? Coaching är ett bra stöd för att göra tillvaron tydligare, hitta sina drivkrafter och skapa mål kring det som är viktigt. Jag hjälper människor att stressa mindre, må bättre och nå längre. Kontakta mig gärna eller boka ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur coaching skulle kunna hjälpa dig framåt!

Foto: Ethan Robertson, Unsplash

E-kursen "Att skapa och nå sina mål"

För dig som vill skapa mål som hjälper dig att nå längre!
Lär dig steg för steg att skapa de bästa förutsättningarna att nå dit du vill!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link