5 råd för en skön semester

Semestern står för dörren och värmen har dragit in över landet. På vissa håll märker man att tempot går ner och att man förbereder sig på ledigheten. På andra håll går tempot upp för att hinna med allt som ska göras innan man får njuta av ledigheten. Sommar och semester innebär ofta en massa förväntningar och planer. Vad kan man göra för att ledigheten ska bli så bra som möjligt?

Se till att stanna upp och fundera på vad du behöver. Sommaren fylls annars lätt med “allt” man ska hinna med. Fundera på vad som är viktigast och vad du vill ha ut av sommaren. Vad behöver du för att det som är viktigast för dig ska bli verklighet? Hur vill du känna dig när du går tillbaka till jobbet igen?

När det är dags att lämna jobbet för semestern är det inte ovanligt att man pustar ut och känner att man inte hade klarat av att jobba en enda dag till. Men när den helt plötsligt är över kan det kännas lite snopet och man undrar vad som hände egentligen. Här kommer fem råd för att ta tillvara på sommaren och ladda energi inför hösten

1. Se till att vara ledig

Se till att du har dagar då du bara kan vara ledig och göra det som faller dig in. I dagens värld av ständig uppkoppling kan det vara en utmaning att hålla sig borta från jobbtankarna. Det kan vara förrädiskt lätt att titta till e-posten lite. Men det går fortare än man tror att varva upp – och långsammare än man vill att varva ned. Har man en uppstressad vardag kan det faktiskt dröja några veckor in i ledigheten innan stressreaktionerna i kroppen har klingat av.

Nu är det inte bara jobbstressen som man kan behöva hantera. Vi har en benägenhet att lägga alltför mycket fokus på mobilerna och i valet och kvalet mellan allt man vill se och göra kan det vara lätt att bli näst intill paralyserad av rädslan av att missa något viktigt

Arbeta med att vara glad över att du inte behöver vara med på allt som händer. Ta det lugnt. Koppla bort. Koppla av. Ladda upp.

2. Fundera på vad du vill ha ut av semestern

Se till att stanna upp och fundera på vad du behöver. Sommaren fylls annars lätt med “allt” man ska hinna med. Fundera på vad som är viktigast och vad du vill ha ut av sommaren. Är det vila, aktiviteter eller kanske att hänga med vänner? Vad behöver du för att det som är viktigast för dig ska bli verklighet? Hur vill du känna dig när du går tillbaka till jobbet igen?

Är ni flera som har semester tillsammans, prata om era förväntningar. Om man har pratat om förväntningar och behov innan semestern kan oftast avstyra bekymmer innan de ens har inträffat. Och skulle det uppstå bekymmer kan det hjälpa att lyssna djupt och att försöka vara tydlig med sina behov och känslor.

3. Ta dig tid för reflektion

Såhär i halvårsskiftet kan det finnas både tid och plats att fundera över de mål man har satt upp och hur de går. Satte du upp mål inför kalenderåret, varför inte titta igenom dem för att se vad som har gått vägen och var du kan behöva lite extra fokus?

Att arbeta med mål kan vara ett bra verktyg för att nå längre. Om du inte gjorde det runt nyår fungerar det såklart lika bra att göra det under semestern. Ett tips är att fundera vilka bekymmer som kan dyka upp och hindra dig från att nå dina mål. På så sätt kan du hitta energi och möjligheter att hantera eventuella problem innan de inträffar. Vad har t ex hindrat dig från att sätta upp mål hittills?

4. Fundera över vad som är viktigt i ditt liv

Sommar och semester brukar innebära en mängd roliga saker och glädje är faktiskt starkt kopplat till känsla av meningsfullhet. Ledigheten kan också skapa lite distans till vardagslivet och möjlighet att fundera över vad som är viktigt, vad som ger meningsfullhet och vad som ska prioriteras. Det finns inget svar som passar alla, det är något vi får bestämma själva. Ett steg på vägen är att tänka utifrån vad som är meningsfullt snarare än att hitta ett stort svar på meningen med livet. Och börja där man är – vad för något, stort eller smått, gör du redan idag som känns meningsfullt?

Om man är intresserad av meningsfullhet ska man hålla ögonen öppna, det kommer att hända mer här på ikigai.se efter sommaren. En uppdaterad modell av begreppet ikigai samt kurser och workshops i meningsfullhet. Nyfiken? Anmäl dig till nyhetsbrevet i högerspalten så missar du inte det som händer!

5. Var närvarande i ditt liv – i semester och vardag

Semestern brukar ge stora möjligheter att gå utanför ramarna till den rutin som präglar vardagen. Många lever för semestern, planerar och längtar under hela året. Men glöm inte bort att leva de andra 47 veckorna på året. Vad behöver du för att de ska kännas lika meningsfulla?

Ta tillvara på den lediga tiden och var närvarande där du är, oavsett om du är själv eller med familj och vänner, om du är i storstan eller på stranden. Tillvaron är här och nu, inte där och sedan. Mindfulness är t ex ett sätt att träna på närvaro och att se det stora i det lilla – utan att använda mikroskop. Njut av det som är, oavsett hur det är.

Nu tar vi sommarledigt och återkommer med nya spännande perspektiv i augusti! Tveka dock inte att kontakta oss om det skulle vara några frågor eller funderingar!

Glad sommar!

Foto: Simon Migaj, Unsplash

E-kursen "Att skapa och nå sina mål"

För dig som vill skapa mål som hjälper dig att nå längre!
Lär dig steg för steg att skapa de bästa förutsättningarna att nå dit du vill!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link