Behöver du prestera för att känna dig meningsfull?

Prestationer får mycket uppmärksamhet i dagens samhälle. Det är lätt att dras med och känna att vi behöver prestera för att duga i andras ögon. För att vara meningsfulla. Men även om det meningsfulla finns i det aktiva handlar det inte om andras bedömningar. Det handlar om vad vi själva tycker är viktigt – och vad som är långsiktigt hållbart för oss.

Men det är viktigt att notera att meningsfullheten inte handlar om att vara aktiv på vilket sätt som helst. Det handlar inte om att sträva efter att duga eller för att nå andras godkännande. Det bygger på att vi utgår från vad vi själva tycker är viktigt.

Vi påminns ständigt om att prestera

Vi lever i en tid då prestationer får mycket uppmärksamhet. De mäts och diskuteras på längden och på tvären. Det kanske är allra mest tydligt på jobbet, men sociala medier kommer inte långt efter. Där kan vi se hur “alla andra” har bakat bullar, byggt trädäck eller har en fantastisk semester.

Det kan vara förrädiskt lätt att jämföra sig med andra. Att känna att man inte räcker till för att man inte har sytt nya kläder till barnen, kört ett hårt spinningpass, anlagt en pool och bytt ut de gamla fönstren under en och samma helg.

Det är också lätt att fråga sig hur utomstående kommer att bedöma det man har gjort. Tycker kollegorna att arbetsinsatsen är tillräcklig? Är grannarna sura för att jag inte har tagit bort det där ogräset? Har jag fixat tillräckligt god mat till släktkalaset?

Det kan leda till att vi lägger alltför stor betydelse på våra prestationer och fundera på om det är tillräckligt i andras ögon.

Prestationsbaserad självkänsla kan förvärra stressen

Särskilt stor påverkan får detta på oss om vår självkänsla är prestationsbaserad. Då känner vi att vårt värde som människa beror på hur duktiga vi är, på vad vi presterar. Att göra fel eller inte göra något tillräckligt bra känns farligt eftersom vi då tror att vi inte duger. Vi försöker alltså prestera för andra istället för oss själva.

Då är det lätt att vår strävan efter meningsfullhet – eller att känna att vi duger – leder fel. Att vi pressar oss att prestera på ett sätt som inte är långsiktigt hållbart.

Att sätta upp mål, sträva efter visioner, nå resultat är hälsosamt, funktionellt och leder ofta till bra resultat.

Men att känna att vi ständigt behöver prestera för att duga, bli omtyckta eller för att vi ska vara meningsfulla är inte rimligt. Vårt värde som människa är oss redan givet. Vi behöver inte prestera för att duga, vara värdefulla eller värda att älskas.

Det meningsfulla ligger inte i vad andra tycker

När man läser forskningen kring ikigai (ett japanskt uttryck för det som ger mening i livet) är det tydligt att det meningsfulla ligger i det aktiva. Att vi gör någonting. Och ofta är detta “någonting” kopplat till att göra det för andra.

Men det är viktigt att notera att meningsfullheten inte handlar om att vara aktiv på vilket sätt som helst. Det handlar inte om att sträva efter att duga eller för att nå andras godkännande. Det bygger på att vi utgår från vad vi själva tycker är viktigt. Att vi gör det vi själva värdesätter och känner bidrar till våra eller andras liv. Sådant vi känner har ett egenvärde.

Vi vill ju leva ett liv som vi själva tycker är meningsfullt. Och det meningsfulla livet har inte mycket att göra med att pressa sig själv.

Vi måste må bra i det långa loppet

Meningsfullheten måste ju innebära att vi mår bra i det långa loppet. Vilket betyder att vi måste ta hand om oss själva också. Hålla sträckan ut. Må bra och utvecklas.

Vi behöver därför fråga oss själva vad vi själva behöver. Vi behöver njuta av livet men vi behöver också utmaningar. Vi behöver få ta det lugnt men vi behöver också få uppleva nya saker. Och har vi en balans här emellan mår vi bättre och upplever livet som mer meningsfullt.

Vad som är roligt, stimulerande eller avslappnande är individuellt. Det är t ex du som avgör vad som ger dig den återhämtning du behöver. Det kan kanske vara att ligga på soffan, att måla en tavla eller att snickra det där trädäcket.

Vad behöver du just nu – och framöver?

Är du nyfiken på mer om meningsfullhet, ikigai och hur man skapar det? Vi jobbar på en kurs för dig som vill utforska och skapa mer meningsfullhet och ikigai, steg för steg. Prenumerera på bloggen i rutan uppe till höger (eller under inlägget på en mobil) så får du mail om våra inlägg och mer information när kursen är klar för lansering.

Vill du ha hjälp att reflektera över och utforska meningsfullhet, syfte och mål? Coaching är ett bra stöd för att skapa tydlighet kring vad som är viktigt och meningsfullt för dej. Du är varmt välkommen att kontakta mig eller boka ett förutsättningslöst möte för att diskutera hur coaching skulle kunna skräddarsys för dina behov!

Vill ni arbeta med syfte och meningsfullhet på ett bättre sätt i din organisation och ge såväl verksamhet som medarbetare ny energi?  Hör av dig för en diskussion kring hur en föreläsning eller workshop hade ökat känslan av mening på er arbetsplats och gett er bättre fokus!

Foto: Matteo Vistocco, Unsplash

E-kursen "Att skapa och nå sina mål"

För dig som vill skapa mål som hjälper dig att nå längre!
Lär dig steg för steg att skapa de bästa förutsättningarna att nå dit du vill!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link